BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  EKONOMİ

Boschun ihracat üssü Manisa

Bosch Orta Asya'ya Türkiye üzerinden açılacak. İhracat üssü de Manisa olacak. Genel Müdür Meinert konuştu.

Abone ol

Bosch Isıtma Ürünleri A.Ş Genel Müdürü Roger Meinert, Manisa'daki fabrikalarını Orta Asya ve Orta Doğu'nun ihracat merkezi haline getirmeyi planladıklarını belirtti. Bosch Isıtma'nın 2006 yılı performansı ve 2007 yılı hedefleriyle ilgili İzmir Hilton Otelinde basın toplantısı düzenleyen Meinert, 1992 yılında kurulan ve 2006'ya kadar 59,1 milyon avro yatırım yaptıkları Manisa fabrikasının geçen yıl Türkiye'de kullanılan şofbenlerin yüzde 30, gazlı kombi cihazlarının yüzde 7'sini ürettiğini kaydetti.

Geçen yıl yüzde 20 artışla 116 milyon avro ciro, yüzde 13 artışla 91 milyon avro ihracat ve 1,9 milyon avro yatırım yaptıklarını dile getiren Meinert, 2007 yılında 2,1 milyon avro yatırım ve yüzde 20 ciro ile yüzde 11 ihracat artışı hedeflediklerini dile getirdi. Meinert, şunları söyledi: ''Fabrikamızı Bosch'un termoteknik iş kolunun Orta Asya ve Orta Doğu ihracat merkezi haline getireceğiz. Bu bölgede Azerbaycan, Gürcistan, İsrail ve Lübnan pazarları hızla büyüyor. Avrupa'nın yanında bu ülkelere de ihracat yapıyoruz. Ancak Türkiye pazarı en büyük olmaya devam edecek. Yaptığımız yatırım miktarı, Türkiye ekonomisine inancımızın göstergesidir. Türkiye'de kaliteli üretim ve yüksek verim almak için gerekli koşullar fazlasıyla mevcut. Seçimler bizim faaliyetlerimizi etkilemez, bu ülkede uzun vadeli stratejimiz var. Türkiye ekonomisinin gelişimine güveniyoruz.''

YENİ ÜRETİM DALLARI

Türkiye'deki faaliyetlerimizi genişletmeye devam edeceklerini dile getiren Meinert, dünyada ısı teknolojilerinin yenilenebilir enerji sistemlerine dönüştüğünü, Manisa'da da bu alanda bazı çalışmalar yapılacağını kaydetti. Manisa fabrikasında çalışan 564 kişinin yüzde 5'inin ürün geliştirme bölümünde Ar-Ge çalışması yaptığını kaydeden Meinert, grubun önemli bir üretim merkezi haline gelen fabrikanın Almanya ile birlikte teknoloji geliştirmeye çalıştığına dikkati çekti.

Halen jeotermal ısı pompası veya güneş enerjisi panelleri üretimi yapılması konusunda düşünce aşamasında olduklarını kaydeden Meinert, ''Mevcut ürettiklerimizden farklı olarak sistemsel çözümler getiren yeni ürünler üreteceğiz. Ancak üretim 2008 yılından önce olmaz'' dedi. Türkiye'de satış hedeflerini doğalgazın hızla yayılması ve enerji tasarrufu bilincinin artması temellerine göre belirlediklerini ifade eden Meinert, 2007 Haziran ayından itibaren yüzde 20-30 oranında enerji tasarrufu sağlayabilen yoğuşmalı teknolojiye sahip ürünleri piyasaya sunacaklarını dile getirdi. 2007 yılı başında Isısan Buderus'un da grup bünyesine geçtiğini hatırlatan Meinert, ısıtma ve soğutmanın artık birbirinden ayrılmayacağını, yeni yapılanmayla daha yüksek satış oranları beklediklerini ifade etti.