BIST 10.209
DOLAR 32,41
EURO 34,81
ALTIN 2.404,70
HABER /  EKONOMİ

Borsa'yı coşturan spekülatör konuştu

Borsa dün banka hisseleriyle coştu. Uzmanların çoğu "Yabancılar aldı" dedi. Bazılarına göre ise Ankaralı bir spekülatör...

Abone ol

Borsa dün yüzde 1.44 değer kazandı. Tahvil faizleri gelen alımlarla yüzde 9'un altına inerken döviz kurlarında önemli bir hareketlilik yaşanmadı.

Yabancı borsalarda önemli bir hareket yaşanmazken hatta birçoğu düşerken Portekiz'in de kredi notunun kırıldığı bir günde İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'ndaki hacimli yükseliş gün boyunca 'neler oluyor' sorusuna yanıt arattı. 

Sabah gazetesinin konuşturduğu borsacılardan yükselişe iki farklı yorum geldi. Biri Portekiz'in notunun düşmesinin ardından güvenli liman arayışı yabancıların Türkiye'ye gelmesini sağladığı yönündeydi. İkinci yorumlar ise 'yükselişi dışta değil içte arayın' türündendi.

Piyasalarda yüklü alım-satımlar yapan Ankaralı bir işadamı da adres gösterildi. Söylenenlere göre A.K. sahip olduğu büyük bir fonla borsada söz sahibi olduğu ve işlemlerinin çoğunu yabancı aracı kurumlar üzerinden yapıyor. Kendisi hakkındaki iddiaları cevaplaması için A.K.'ye ulaştı.

İsminin açıklanmasını istemeyen A.K., yaşanan hareketlilikte yerli yatırımcıların daha aktif olduğunu savundu. "Ben de dahil yerli hareketiydi. Yabancılar alımlarda azınlıktaydı. Yabancı aracı kurumların üzerinden işlem yapanların çoğu yerli" dedi. Medya önüne çıkmak istemediğini, bir işadamı olduğunu belirten A.K., kendisi hakkındaki iddiaları ise yanıtsız bıraktı.

'TÜRKİYE GÜVENLİ LİMAN'

Yabancı aracı kurum temsilcileri ise farklı düşünüyor. Dün net olarak en yüksek alım yapan aracı kurumundan üst düzey bir yetkili, Türkiye'nin yabancılar açısından güven liman olarak görülmeye başlandığına dikkat çekti.

Yetkili, "Gördüğümüz, uzun vadeli yatırım yapan hisse senedi fonlarının bu alımları yaptığı yönünde... Bu fonlar arasında herkesin bildiği, dünyanın en büyük fonları da var" dedi. Bankaların hazine yetkilileri de bu görüşü destekliyor.

Dün yüzde 9'un altını gören tahvil faizleri yaoğun yabancı alımları olduğu belirtiliyor.