BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Borsalardaki düşüş Asya'yı da vurdu

ABD ve Avrupa ekonomilerinin durumu ile ilgili kaygılar dünya piyasalarında tasfiyeye neden olunca Asya'da da borsalar düştü.

Abone ol

ABD ve Avrupa ekonomilerinin durumu ile ilgili kaygılar dünya piyasalarında tasfiyeye neden olunca Asya'da da borsalar düştü.

Japonya'nın Nikkei 225 endeksi %0.5, Hong Kong'un Hang Seng'i %1.3, Avustralya'nın ASX 200'ü ise %0.3 geriledi.

Çarşamba günkü İspanyol tahvil satışının beklenenden zayıf geçmesi Euro bölgesi borç krizi ile ilgili kaygıların yeniden gündeme gelmesine neden oldu.

ABD'de de Merkez Bankası'nın daha fazla ekonomik teşvik yapmayı planlamadığını işaret etmesinin ardından piyasalar %1 oranında düştü.

finansal Hizmet Şirketi Robert W. Baird & Co.'dan Bruce Bittles ''Son yıllarda ekonomilerin ve finansal piyasaların arkasındaki ana destek teşvikler oldu. Teşvikler olmadan bu ekonomilerin ayakta kalmayı başarıp başaramayacağı hala bilinmiyor'' dedi.

Yeni Dalga

Euro bölgesi uzun süredir ekonomik büyüme ile ilgili kaygılar yaratan ve yatırımcıların güvenini zedeleyen bir borç krizi ile boğuşuyor.

Bazı Euro bölgesi ülkelerinin borçlarını geri ödeyemeyeceklerine dair kaygılar var.

Çarşamba günü İspanyol hükümetinin tahvil satışının bekleneni vermemesi bu kaygıları yeniden körükledi.

3.5 milyar euro değerinde orta vadeli tahvil satışı beklenirken sadece 2.6 milyar euroluk tahvil satılabildi.

Var olan borçlarını ödeyebilmek için İspanya'nın düzenli olarak tahvil satması gerekiyor.

Ancak, halen dolaşımda olan İspanyol tahvillerinin getirilerinin yükselmesi işleri daha kötü hale getirdi.

10 yıllık İspanyol tahvillerinin getirisi 0.25 yükselerek %5.7'ye ulaştı.

Bu Ocak ayından beri görülen en yüksek değer.

Tahvil getirilerinin artması yatırımcıların İspanya'nın borçlarını ödeme kapasitesi ile ilgili kaygılarının arttığını gösteriyor.

Uzmanlar hayal kırıklığı yaratan İspanyol tahvil satışının yatırımcıları kaygılandıran bir çok gelişmenin sonuncusu olduğunu ve piyasalara zarar vermeye gelecek günlerde de devam edebileceğini düşünüyor.

Berenberg Bankası Baş Ekonomisti Holger Schmieding ''Euro krizi sürekli dalgalar halinde gelir, bu da o dalgalardan biri'' dedi.