BIST 10.219
DOLAR 32,20
EURO 34,72
ALTIN 2.451,29
HABER /  GÜNCEL

Booking.com’da Türkiye otelleri kapandı. Peki şimdi ne olacak?

Booking.com’un haksız rekabet gerekçesiyle Türkiye faaliyetlerinin durdurulması kararı alındı.

Abone ol

Peki bu durum ülkemizde turizm sektöründe hizmet veren yerli firmaları ve online rezervasyon alan otelleri nasıl etkileyecek?

Ülkemizde ciddi bir kullanıcı sayısı olan firmanın sadece temsilcilik ofisi bulunuyordu. Hal böyle olunca herhangi bir mali sorumluluk alınmıyor ve vergi yükünden muaf tutuluyorlardı. Ayrıca alınan komisyon bedeli ve Türkiye’deki pazar payı da çok yüksekti. Bunu bir avantaj olarak gören ve değerlendiren Booking.com BV firması, TÜRSAB’ın açtığı davada verilen ara kararın gereğini yerine getirdi ve Türkiye’de yerleşik konaklama tesislerinin pazarlanması faaliyetini geçici olarak durdurdu.
Booking.com’un dava kararı gereği uyguladığı kısıtlama gereği Türkiye içerisinden Türkiye’de bulunan oteller için yapılan aramalarda sonuçlar gösterilmiyor. Bu durum haliyle bir çok otel yetkilisi tarafından eleştirildi.
Peki söz konusu yaşanan bu durum sonrası rezervasyonlarını kolaylıkla yapan gezginler neler yapacak? Booking.com a alternatif olarak hangi otel rezervasyon sitelerini kullanıcak?

Türkiye’de 13 binden fazla konaklama hizmeti veren tesis sadece booking.com’dan değil yerli firmalar üzerinden de rezervasyon alıyor. Ancak booking.com’un sağladığı en büyük kolayklardan bir tanesi müşterilerinden bir çok otel için kredi kartı bilgisi istemiyor olması idi. Ayrıca rezervasyon aşamasında booking.com müşterilerden hiçbir ücret tahsil etmiyordu.

Yerli firmalar rezervasyon aşamasında müşterilerinden kredi kartı ile ödemeyi anında alıyorlar. Burada bir tek otelz.com diğerlerinden ayrılıyor. Yerli malı booking.com olarak bilinen otelz.com’un iş modeli booking.com ile birebir aynı. Bir çok otelde rezervasyon için kredi kartı bilgisi dahi istenmezken otellerin tamamında ödeme doğrudan otele yapılıyor. Otelz.com’dan yapacağınız rezervasyonlar için otelz.com sizden hiçbir ücret almıyor. Ödemeyi otele gidince doğrudan otele yapıyorsunuz.

Otelz.com yetkilileri yaptıkları açıklamada, işin bu boyuta gelmesinin Türk Turizm’i açısından oldukça üzücü olduğunu ancak booking.com’un da faaliyet gösterdiği ülkelerin yasalarına hatta örf ve adetlerine uygun ticaret yapması gerektiğinin altını çiziyorlar.

Anlaşılan booking.com ile ilgili süreç en çok otelz.com ‘ a yarayacak gibi duruyor..