BIST 10.046
DOLAR 32,50
EURO 34,74
ALTIN 2.403,01
HABER /  GÜNCEL

Bolivya'daki kamulaştırma İspanya'yı üzdü

İspanya ekonomi bakanı, Bolivya'nın bir İspanyol elektrik şirketini kamulaştırmaya yönelik kararının hayal kırıklığı yarattığını söyledi.

Abone ol

İspanya ekonomi bakanı, Bolivya'nın bir İspanyol elektrik şirketini kamulaştırmaya yönelik kararının hayal kırıklığı yarattığını söyledi.

Ekonomi Bakanı Luis de Guindos, kamulaştırma nedeniyle Bolivya'nın İspanyol şirketleri için cazibesini yitireceğini söyledi.

Bakan, Bolivya hükümetinin şirkete tazminat ödemeyi kabul ettiğini açıkladı.

Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, İspanyol şirketi REE'nin Bolivya'daki kolu olan TDE'nin Bolivya'da yeterince yatırım yapmadığını ileri sürerek kamulaştırılacağını açıklamıştı.

Bakan Guindos ise TDE'nin Bolivya'ya iyi bir hizmet verdiğini belirtti.

Guindos, İspanya hükümetinin, Bolivya gibi ülkelere sermaye yatırımları için yasal güvence sağlanmamasından duyduğu rahatsızlığı ifade etti.

Geçen ay da Arjantin hükümeti, İspanyol Repsol şirketinin hisse çoğunluğuna sahip olduğu YPF petrol şirketini kamulaştırdığını açıklamıştı.

Fakat Ekonomi Bakanı, Bolivya'nın kamulaştırma girişimiyle Arjantin'inkinin birbirinden "çok farklı" olduğunu vurguladı.

İspanyol ABC gazetesine göre, Arjantin'in kamulaştırması sonucu Repsol'ün elde edeceği zarar Bolivya'daki kamulaştırmanın neden olacağı zarardan çok daha büyük.

Guindos, "kamulaştırma kararlarının, bu ülkelerin ekonomik kalkınması üzerinde ve hayati önem taşıyan yatırımların güvenliği bakımından orta vadeli etkilerinin olacağı" uyarısında bulundu.

Arjantin'in petrol şirketini kamulaştırması hem İspanya'da hem de Avrupa Birliği'nde büyük tepkilere neden olmuştu.

Bolivya İspanyol şirketini kamulaştırdı

Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, Bolivya'nın elektrik şebekesinin yaklaşık dörtte üçünü elinde bulunduran İspanyol REE firmasına bağlı TDE şirketine el koyması için orduya emir verdi.

Devlet Başkanı Morales, Bolivya halkının kendi doğal kaynaklarının denetimini yeniden ele geçirme mücadelesinin bir parçası olarak bu emri verdiğini açıkladı.

Geçen ay da Arjantin, İspanya'nın elindeki YPF adlı petrol şirketini kamulaştırdığını açıklamıştı.

Dün 1 Mayıs kutlamalarına katılan Morales, "Bolivya halkının doğal kaynakları ve temel kamu hizmetlerini kendi eline alma mücadelesi adına TDE elektrik şirketini kamulaştırıyoruz" dedi.

'Yatırım yapmadılar'

Morales, kamulaştırma nedeni olarak şirketin Bolivya'ya yeterince yatırım yapmamasını gösterdi.

İspanyol elektrik firması REE, 2002'de Bolivya'daki TDE'nin yüzde 99,94 hissesini satın almıştı.

Geri kalan yüzde 0,06 hisse ise TDE çalışanlarının elinde bulunuyor.

TDE Bolivya'daki elektrik hatlarının yüzde 73'ünü işletiyor ve ülkenin elektrik ihtiyacının yüzde 85'ini karşılıyor.

Morales, İspanyol şirketine ne şekilde tazminat ödeneceği konusunda açıklama yapmadı; fakat kamulaştırma emrinde, Bolivya devletinin ödemeler konusunu REE ile görüşeceği açıklanmıştı.

TDE'nin kamulaştırılması ile Bolivya'daki kamulaştırma işlemlerine bir yenisi daha eklenmiş oldu.

Morales, 1 Mayıs 2010'da da elektrik üreten dört şirketi özelleştirmişti.

Bunlardan biri olan İngiliz elektrik idare şirketi Rurrelec, tazminat konusunda Hollanda'nın Hague kentindeki Uzlaşma Mahkemesi'ne başvuruda bulunmuştu.

İspanyol hükümeti, kamulaştırma konusunda bilgi toplamaya devam ettiklerini, fakat bu konunun Arjantin'deki YPF petrol şirketinin kamulaştırılmasından farklı olduğunu bildirdi.

İspanya, YPF'nin kamulaştırılmasına büyük bir tepkiyle karşılık vermiş, misilleme ve uluslararası destek için harekete geçme tehdidinde bulunmuştu.