BIST 10.003
DOLAR 32,39
EURO 34,79
ALTIN 2.438,97
HABER /  GÜNCEL

'Boko Haram'dan kaçan onlarca çocuk boğuldu'

Nijerya'nın kuzey doğusunda bir köye Boko Haram militanları tarafından yapılan baskın sırasında çoğu çocuk 60 kadar kişinin kaçarken boğularak ölmüş olabileceği haberleri geliyor.

Abone ol

Nijerya'nın kuzey doğusunda bir köye Boko Haram militanları tarafından yapılan baskın sırasında çoğu çocuk 60 kadar kişinin kaçarken boğularak ölmüş olabileceği haberleri geliyor.

Yobe eyaletindeki Kukuwa köyüne saldırı aslında geçen Perşembe günü yapılmış ama kurtulanların tanıklıkları sayesinde ayrıntıları yeni yeni ortaya çıkıyor.

Bazı köylülerin baskından kaçarken atladıkları nehirde boğuldukları anlatılıyor.

BBC'nin Nijerya muhabiri, haberin ortaya çıkmasının beş gün almasının bile Yobe eyaletinde durumun ne kadar vahim olduğunu ortaya koyduğuna dikkat çekiyor.

Nijeryalı bir askeri sözcü havadan ve karadan yapılan keşiflerde öldürülenler ve boğulanlarla ilgili bulgulara rastlanamadığını söyledi.

Bilgi almak çok zor

Ama görgü tanıkları, geçen Perşembe günü onlarca militanın motosikletlerle köyü bastığını ve etrafa ateş etmeye başladıklarını anlatıyorlar.

Bir tanık, "Canımızı kurtarmak için çalıların arkasına doğru kaçtık. Ertesi gün evlerimize döndüğümüzde 60 çocuk cesedi gördük. Saldırıdan kaçmak isterken nehirde boğulmuşlardı.

Bazı tanıklar ölü sayısının 60'dan yüksek olduğunu söylüyor ama kesin bir bilgi edinmek mümkün olmadı.

Bölgede yürütülen askeri bir operasyon son aylarda İslamcı Boko Haram grubunun biraz zayıflamasına yol açmıştı fakat Nijerya'nın kuzey doğusunda Yobe ve Borno eyaletlerinde hala güçlüler.

Kukuwa, Yobe eyalet merkezi olan Damaturu'ya 50 km mesafede, fakat bu bölge bir süredir gayet güvensizdi.

Geçen ay Boko Haram, silahlanan köylülerin bir kaç militanını öldürmesi ardından bu köyden 10 kişiyi öldürmüştü.

Halifelik ilan etmişlerdi

Yobe'nin güney kesimi de geçen yıl kış aylarında Boko Haram'ın yıllardır gerçekleştirdiği en kanlı saldırıya sahne olmuştu.

Boko Haram geçen yılın Şubat ayında Buni Yadi'de bir yatılı okulu hedefleyerek burada 59 erkek öğrenciyi yatakhanelerinde öldürmüştü. 2013 yılında da aynı bölgedeki bir ziraat okulunda onlarca öğrenci öldürülmüştü.

BBC'nin Lagos'daki muhabiri Will Ross, o zamandan bu yana güvenlik durumunda bir düzelme olduğunu ama hala çok büyük sorunlar olduğunu söylüyor.

Boko Haram, Mayıs ayında Devlet Başkanı Muhammadu Buhari'nin göreve gelmesinden bu yana 1000'e yakın kişiyi öldürdü.

Yeni devlet başkanı ordunun önüne Boko Haram'ı üç ayda bitirme hedefi koymuştu.

IŞİD'e katıldığını açıklayan Boko Haram Nijerya'nın kuzey doğusundaki geniş bir bölgede halifelik ilan etmişti ama son operasyonlarda ordu bu bölgelerin önemli bir kısmını geri aldı.