BIST 9.968
DOLAR 32,38
EURO 34,72
ALTIN 2.426,10
HABER /  GÜNCEL

Casuslukla suçlanan Estonyalı yetkiliye 15 yıl hapis

Rusya, geçen yıl Eylül'de sınırda casusluk faaliyetleri yürüttüğü suçlamasıyla Estonyalı güvenlik yetkilisi Kohver'e 15 yıl hapis cezası verdi. Estonya ise Kohver'in Rus yetkililerin de dahil olduğu kaçakçılığı araştırdığını söyledi.

Abone ol

Rusya'da Estonyalı güvenlik görevlisi Eston Kohver, 'casusluk' dâhil bir dizi suçlamadan 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Suçlamaları reddeden Kohver, geçen yıl Eylül ayında Rusya sınırında gözaltına alınmıştı. Estonya ve Avrupa Birliği ise yetkilinin Estonya topraklarında alıkonulduğunu söylüyor.

Rusya'nın iç istihbarat teşkilatı Federal Güvenlik Servisi (FSB), Kohver'in 'Rusya topraklarında casusluk operasyonu yürüttüğünü' savunuyor.

Interfax haber ajansına göre, 5 Eylül'de Luhamaa sınırındaki kontrol noktasında gözaltına alınan Kohver'e silah kaçakçılığı ve Rusya sınırını yasadışı yollarla geçme suçlamaları da yöneltildi.

"Açık hukuk ihlali"

Hapis cezasının yanı sıra, Pskov kentindeki mahkeme Kohver'i 100 bin ruble (1800 euro) para cezası ödemeye mahkûm etti.

Estonya Başbakanı Taavi Roivas, mahkeme kararını kınayıp "Bu açıkça uluslararası hukukun ihlalidir" dedi.

Yazılı açıklamasında Roivas, mahkemenin 'adaletle yakından uzaktan ilgisi olmadığını' söyledi.

Estonya, Kohver'in casusluk yaptığı iddialarını reddetti ve Rus yetkililerin müdahil olduğu kaçakçılık operasyonlarını soruşturduğunu duyurdu.