BIST 10.267
DOLAR 32,31
EURO 34,82
ALTIN 2.412,00
HABER /  GÜNCEL

Boğazlara iki kurtarıcı daha

Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Boğazlarda olabilecek muhtemel bir kazaya müdahale edebilmek amacıyla iki adet römork alıyor.

Abone ol

Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri Genel Müdürlüğü, boğazlarda olabilecek muhtemel bir kazaya en kısa sürede müdahale edebilmek amacıyla iki adet Fi-Fi 1 römorkörü Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın da katılacağı bir törenle bugün hizmete alacak.

Yeni Römorkorların 19 römorkörden oluşan filolarına güç katacağını belirten Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri Genel Müdürü Mehmet Habib Soluk, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti bir taraftan Türk Boğazları Deniz Trafik Düzeni Tüzüğü gibi kazaları önleyici idari düzenlemeleri yaparken bir taraftan da bu düzenlemeleri etkin kılacak Türk Boğazları Gemi Trafik Hizmetleri (TBGTH) gibi teknolojik yatırımlar yapmaktadır" dedi.

Türk Boğazlarında kazaların olma riskinin hala çok fazla olduğunu söyleyen Soluk, şöyle konuştu:

"Türk Boğazlarının darlığı; doğal yapısı; akıntı rejimi; trafik yoğunluğu; insan hatalarına bağlı faktörlerden dolayı gemi kazaları olma riski hala yüksek önem arz etmektedir. İstanbul Boğazından her 7-8 dakikada 1 gemi, her 55 dakikada bir tanker geçmektedir. Taşınan yük 433.851.565 ton, taşınan tehlikeli yük miktarı ise 143.448.164 m/ton'dur. Tehlikeli yük taşıyan gemi adedi ve taşınan yük miktarında son 4 yılda yüzde 50'nin üstünde bir artış olmuştur."

Boğazdan geçişte kimse yardım istemiyor

Genel Müdür Soluk, İstanbul Boğazından geçen gemilerin ancak yüzde 45, Çanakkale Boğazından geçiş yapanların ise yüzde 30'unun kılavuz kaptan ve römorkör hizmetleri aldığını belirterek, "Kuruluşumuz, denizlerimizde, iç sularımızda ve kara sularımızda seyreden Türk ve yabancı bayraklı gemilerin seyir güvenliğine yardımcı olmak, kıyı emniyeti ve gemi kurtarma hizmetleri yangınla mücadele etme gibi hizmetlerini yerine getirmektedir. Türkiye, Boğazlardan geçen gemi trafiğinin düzenli, güvenli ve sürekli olmasını sağlamak üzere bir seri çalışmalar başlatmıştır" şeklinde konuştu.

Haber: İsmail Zelvi
Kaynak: