BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Bo Xilai skandalı: Fransız mimar Şanghay'a gidiyor

Çin'de adı büyük bir skandala karışan politikacı Bo Xilai ile yakın iş ilişkisi olduğu iddia edilen Fransız mimar Patrick Devillers, Çin'e gitmek üzere Kamboçya'dan ayrıldı.

Abone ol

Çin'de adı büyük bir skandala karışan politikacı Bo Xilai ile yakın iş ilişkileri olduğu iddia edilen Fransız mimar Patrick Devillers, Çin'e gitmek üzere Kamboçya'dan ayrıldı.

Devillers, 13 Haziran'da Çin'in isteği üzerine Phnom Penh'de gözaltına alınmıştı.

Fransız mimarın Bo ve eşi Gu Kailai ile yakın bağları olduğu ve çiftin mali işleri konusunda aydınlatıcı bilgiler verebileceği söyleniyor. Bo'nun eşi Gu Kailai, İngiliz vatandaşı Neil Heywood'un öldürülmesi olayının zanlısı.

Kamboçya, Patrick Devillers'nin soruşturma olmaksızın Çin ya da Fransa'ya gönderilmeyeceğini açıklamıştı. Ancak mimarın bugün kendi isteğiyle ülkeden ayrıldığı ve Şanghay'a giden bir uçağa bindiği öğrenildi.

Kamboçya Enformasyon Bakanı Khieu Kanharit, Reuters haber ajansına verdiği demeçte, "Çin, Devillers'yi tanık olarak dinlemek istiyor." dedi.

52 yaşındaki Devillers, son 5 yıldır Kamboçya'da yaşamaktaydı.

Çin'in güneybatısındaki hızla büyüyen Chongqing kentinde Komünist Parti başkanı olan Bo Xilai, Mart ayında görevden uzaklaştırılmıştı. Bo, Komünist Parti disiplinini çiğnediği gerekçesiyle soruşturma altına alınmıştı.

Bo'nun gözden düşüşünü, İngiliz vatandaşı Neil Heywood'un ölümüyle ilgili soruşturmada Bo ile anlaşmazlık yaşayan Emniyet Müdürü Wang Lijun'un ABD konsolosluğuna gidip sığınma talebinde bulunması tetikledi.

Heywood, 2011 Kasım'ında Chongqing'deki bir otelde ölü bulunmuştu.

Yerel yetkililer önce Heywood'un aşırı içki yüzünden öldüğünü açıklamış; ancak Nisan ayında, hükümet, ölüm olayıyla ilgili olarak Bo'nun eşinin soruşturma altına alındığını duyurmuştu.

O zamandan bu yana Bo ve eşi kamuoyunun karşısına çıkmadı.