BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Bo Şilai: Çin'in 'küçük prensi'ne yolsuzluk suçlaması

Çin'de bir zamanlar geleceğin yöneticileri arasında sayılan, Komünist Parti'yle olan aile bağları nedeniyle "küçük prens" diye anılan Bo Şilai hakkında rüşvet ve yolsuzluk suçlamasıyla dava açıldı.

Abone ol

Çin'de devlet medyasının haberine göre Komünist Parti'nin son aylarda gözden düşen liderlerinden Bo Şilai, rüşvet, yolsuzluk ve görevi kötüye kullanmakla resmen suçlandı.

BBC'nin Şangay muhabiri John Sudworth, yakın zamanda yapılması beklenen dava için henüz bir tarih açıklanmadığını söyledi.

Bo Şilai, Chongqing kentinde Komünist Parti'nin şefiyken İngiliz bir işadamının öldürülmesiyle patlak veren skandalın ardından partisinden ihraç edilmişti.

Bo Şilai'in adının karıştığı olaylar dizisi, Çin siyasetini uzun yıllardır sarsan en büyük skandallardan biri olarak görülüyor.

Karizmatik ve kendinden emin tavrıyla önde gelen bir siyasetçi olan Bo, 2012'de cumhurbaşkanlığına getirilen Şi Jinping gibi Çin'in elit siyaset çevresinden geliyor, siyasette aile bağları nedeniyle ismi, ülke içinde "küçük prensler" arasında anılıyordu.

Babaları, Mao Zedong döneminde hizmet vermiş Komünist Parti üyeleri olan iki lider de geleceğin yöneticileri arasında sayılıyordu.

Çin cumhurbaşkanı ve Komünist Parti lideri Şi Jinping'in önümüzdeki on yıl dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin'e önderlik etmesi bekleniyor.

İktidara gelir gelmez yolsuzluklarla mücadele sözü veren Şi, Çin toplumunun bağımsız şekilde kalkınması anlamında "Çin Hayali" kavramını ortaya attı.

'Chongqing modeli'

Bo Şilai ise Chongqing'de iki önemli kampanyayla dikkat çekti. Suçla mücadeleyi hedefleyen kampanyasını pek çokları olumlu karşılasa da kimi ihlaller yaşandığı yolunda iddialar gündeme geldi.

Diğer kampanyası ise Çin'in Komünist geçmişini desteklemeye, Mao dönemindeki kimi kültürel değerleri canlandırmaya yönelikti.

Bo Şilai, Chongqing'de devlet ödenekleriyle tüketimi, toplu konut ve altyapı çalışmalarını artırmaya yönelik bir kalkınma modeli geliştirdi.

Kentin yoksul ve çalışan sınıfı tarafından sevilen bir lider olsa da Bo Şilai uzmanlara göre, hırsı ve havalı tarzıyla Pekin'deki parti liderleri arasında düşman kazanmakta gecikmedi.

Cinayet soruşturması nasıl başladı?

Bo Şilai'in düşüşü ise Şubat ayında, İngiliz vatandaşı Neil Heywood'un ölümüyle ilgili soruşturmayla başladı.

Heywood'un cesedi Chongqing'deki otel odasında bulunduğunda, ölüm sebebi kayıtlara kalp krizi olarak geçmişti.

Ancak dört ay sonra Bo'nun sağ kolu olan polis şefi Wang Lijun, ABD konsolosluğuna sığınarak cinayet ihbarında bulundu.

İddiaya göre Bo'nun eşi Gu, hizmetçisi Zhang Şiaojun'un yardımıyla iş arkadaşı Heywood'u öldürdü.

Bo Şilai, Mart ayında görevden uzaklaştırılarak Komünist Parti disiplinine aykırı hareket ettiği gerekçesiyle soruşturma altına alındı.

Gu Kailai ile Bo'nun evinde çalışan Zhang Xiaojun da İngiliz iş adamını zehirlemekle suçlandı.

Gu ölüm cezasına çarptırıldı, ancak cezanın infazı ertelendi. Wang ise iltica, iktidarı kötüye kullanma suçlarından 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı.