BIST 10.046
DOLAR 32,48
EURO 34,69
ALTIN 2.408,36
HABER /  GÜNCEL

BM'nin Suriye karar taslağına ikili veto

Rusya ve Çin karar taslağını veto ederken, Suriyeli muhalifler Humus kentinde öldürüldüğünü ileri sürdükleri kişi sayısını 200'den 55'e çekti.

Abone ol

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne sunulan, Suriye konusundaki karar metni Rusya ve Çin tarafından veto edildi.

Güvenlik Konseyi'nin iki daimi üyesinin kararı ABD tarafından 'utanç verici' olarak tanımlanırken, İngiltere karardan 'dehşete düştüğünü' belirtti.

Çin ve Rusya ise karar taslağının 'yanlı' olduğunu söylüyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, kararda olup bitenlerden sadece Suriye lideri Beşşar Esad'ın sorumlu tutulduğunu ve silahlı muhalif gruplara ilişkin bir önlem önerilmediğini söyledi.

Konsey, Rusya'nın itirazları nedeniyle, dün de bu konuda bir anlaşmaya varamamıştı.

Arap Birliği tarafından hazırlanan ilk taslak metin üzerindeki görüşmelerde bir uzlaşma sağlanamamış bunun üzerine Faslı diplomatlar, Rusya'nın, karar taslağında bulunmasına itiraz ettiği pek çok ifadenin yer almadığı yeni bir metin hazırlamışlardı.

Rusya, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Suriye konusundaki karar taslağının cuma günü oylanması durumunda veto edeceğini söylemişti.

Rusya, Beşar Esad'ın görevi bırakmasını istemenin, Suriye'de rejim değişikliği anlamına geleceğini savunarak karar taslağına itiraz ediyordu.

Suriye'nin en büyük silah sağlayıcısı olan ve toplam 4 milyar dolara ulaşan silah ticareti anlaşmalarına sahip olan Moskova yönetimi, Güvenlik Konseyi'nin 'silah satışının durdurulması' talebini de reddediyordu.

Bu arada Birleşmiş Milletler ise, bağımsız kaynaklarca doğrulamanın mümkün olmadığını belirterek ölü sayısı konusunda tahmin yürütmeyi durdurdu.

Örgütün elindeki son rakam 5,400.

İnsan hakları örgütleri, Suriye'de geçen yıl Mart ayında başlayan şiddet olaylarında 7 binden fazla kişinin yaşamını yitirdiğini belirtiyor.

Muhalifler ölü sayısını aşağı çekti

Suriyeli muhalifler, cuma gecesi merkezi yönetime bağlı güçlerin Humus kentinde onlarca kişiyi öldürdüğünü ileri sürüyor.

Muhalefete göre, Humus kentine gece düzenlenen bombardıman nedeniyle 55 kişi öldü, yüzlerce kişi de yaralandı.

ABD Başkanı Barack Obama saldırıyı kınayan bir açıklama yaptı.

Obamaö Suriye lideri Beşşar Esad'ı 'kendi halkına karşı korkunç bir saldır başlatmakla' suçladı.

Humus yakınlarındaki BBC muhabiri muhalif savaşçıların, silah açısından zayıf olmalarına karşın, 'kapsamlı bir saldırı' başlatmak istediklerini söylüyor.

İnternete konan, kaynağı doğrulanamayan vidyolarda bir çok ceset görüntüleniyor.

Humus'ta yüzlerce kişinin öldüğü ileri sürülüyor

Ölenlerin arasında kadın ve çocukların bulunduğu da ileri sürülüyor.

Ancak Suriye yönetimi iddiaları reddedip, muhalefetin bir probaganda kampanyası yürütmekte olduğunu söylüyor.

El Arabiya televizyonu Humus'a düzenlenen saldırıda 337 kişinin öldüğünü ve 1300 kişinin de yaralandığını ileri sürmüştü.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi örgütü de, Beşşar Esad'e bağlı askeri güçlerin Humus kentinin El Halidiye bölgesini bombaladığını, ölü sayısının 260'a yükseldiğini ileri sürdü.

Ancak daha sonra Suriyeli muhalifler bu sayıyı 55'e çekti.