BIST 10.046
DOLAR 32,39
EURO 34,61
ALTIN 2.390,99
HABER /  GÜNCEL

BM'den Kongo isyancılarına yaptırım kararı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'de isyancıların liderlerine karşı yaptırım uygulanması için çağrıda bulunan bir kararı onayladı.

Abone ol

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'de isyancıların liderlerine karşı yaptırım uygulanması için çağrıda bulunan bir kararı onayladı.

Oy birliği ile alınan karar, M23 isyancılarının Kongo'nun doğusunda bulunan stratejik önemdeki Goma şehrini kuşatmasının ardından alındı.

Güvenlik Konseyi, kararda isyancılara sağlanan yabancı desteğin sona ermesini istedi ve bu yönde gerekli önlemleri almak için hazır olduklarını belirtti.

M23 isyancılarının Goma'ya girmesinin ardından Kongo ve Ruanda liderleri Joseph Kabila ve Paul Kagame, Uganda yetkilileri ile görüşmek için Kampala'ya gitti.

Toplantıların bugün de devam etmesi bekleniyor.

Kabila, halkın yedi ay önce eylemlerine başlayan M23'e direnmesi için çağrıda bulundu.

Ancak şehirde yaklaşık 1500 askeri bulunan BM gücü isyancılara karşı herhangi bir direniş göstermedi.

BM sözcüsü barış gücünün çatışmayı önlemek ve sivillerin güvenliğini tehlikeye atmamak için direniş göstermediğini söyledi.

Fransa'nın sunduğu önerge sonucunda alınan kararda, Güvenlik Konseyi, Goma'nın isyancılar tarafından kuşatılmasını kınadı ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un isyancılara verilen yabancı desteğin arttığı yönünde yapılan iddiaları incelemesini istedi.

M23'ün lideri şu anda yaptırımlara tabi ancak diğer liderlere karşı da benzer önlemler alınması planlanıyor.

Bir milyon nüfusu olan Goma, zengin kaynaklara sahip Kongo'nun ana şehri ve ülkeden çıkan minerallerin işlendiği yer.

Bazı kişilerin M23 lideri Sultani Makenga ve grubu şehre girdiği sırada "hoşgeldiniz" ve "teşekkür ederiz" dediği bildirildi.

Ancak BM, bazı isyancıların kadın ve çocukları kaçırdığı yönünde haberler aldıklarını söyledi. Bunun yanısıra cinayet ve yağma olaylarının yaşandığı da bildiriliyor.

İsyancı lideri Makenga BBC Fransızca servisine yaptığı açıklamada Ruanda'nın isyanlarını desteklediği haberlerinin doğru olmadığını söyledi.

BBC muhabiri Gabriel Gatehouse Goma'nın bu sabah sessiz ve sakin olduğunu aktardı.

İsyancıların şehirde kalan polis görevlilerini ve askeri birlikleri stadyuma gelerek silahlarını teslim etmeye çağırdığı bildiriliyor.

BM'nin Kongo'da 22,000 askeri var. Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius BM'nin Goma'da müdahale etmemesini eleştirdi.

Ancak BM sözcüsü şehirde 1,500 askerle karşılık vermenin sivilleri tehlikeye atacağını söyledi.