BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

BM'den İsrail'e yerleşim tepkisi

ABD'nin muhalefeti aşılamayınca Güvenlik Konseyi'nin geri kalan 14 üyesi, tek tek açıklama yapıp İsrail'in yerleşimleri genişletme kararını kınadı.

Abone ol

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi nezdindeki tüm bölgesel ve siyasi gruplar, İsrail'in işgal ettiği Filistin topraklarında yerleşim faaliyetlerini sürdürmesini kınadı.

Ancak ABD'nin muhalefeti nedeniyle bu açıklamanın "Güvenlik Konseyi'nin resmi açıklaması" haline getirilmesini sağlayacak bir taslak sunulmadı.

İsrail'in başlıca müttefiki olan ABD'nin böyle bir girişimi veto edeceği biliniyor.

Bu nedenle 15 üyeden 14'ünün desteğini alan söz konusu açıklama için, "sıradışı" olarak nitelenen bu yöntem tercih edildi.

Kendi görüşlerini not etmekle yetinen elçiler yerleşimlerde inşaatın sürmesinin bir Filistin devleti kurulmasını sağlayacak müzakerelere dönülmesi umutlarına zarar vereceğini kaydetti.

Ayrıca, son dönemde, Yahudi yerleşimcilerin Filistinlileri hedef aldığı saldırıların artmış olmasından da rahatsızlık duyulduğu ifade edildi.

Tepki açıklamasını destekleyen elçiler ise Avrupa Birliği'ni, Bağlantısızlar Hareketi'ni ve yükselen ekonomilerden oluşan IBSA grubunu temsil ediyor.

İsrail henüz açıklama konusunda bir yorum yapmadı.

İsrail hükümeti, geçen hafta Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te bini aşkın yeni konut inşa edilmesi için ihale açmıştı.

ABD'yi yalnız bıraktılar

Açıklama öncesinde, BM'nin siyasi işlerden sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Oscar Fernandez-Taranco üyelere konu hakkında bilgi verdi.

Fernandez-Taranco, gerilimler ve güvensizlik ışığında bölgede barış umutlarının uzak olduğunu kaydetti.

Ardından üyeler bir bir mikrofonun önüne geçip tepkilerini sıralamaya girişti.

AB adına açıklama yapan İngiltere Büyükelçisi Mark Lyall Grant "İsrail'in inşaatlara hız verme açıklamalarının yıkıcı bir mesaj verdiğini" kaydetti.

Grant "Bizce İsrail’in güvenliği ve Filistinlilerin devlet kurma hakkının hayata geçirilmesi birbirine aykırı hedefler değil. Aksine bunlar birbirini pekiştirecek nitelikte. Ancak yerleşim inşaatı ve yerleşimci şiddeti sürerken bunlara ulaşılamaz" dedi.

İsrail'in siyasetlerini eleştiren Rusya da, İsrail'e karşı tepkinin bu şekilde dile getirilmesini 'tarihi' olarak niteledi.

Büyükelçi Vitali Çurkin, Orta Doğu Dörtlüsü’nün süreçte hiç bir ilerleme sağlamamış olmasından hayal kırıklığı duyduklarını kaydetti.

ABD, Şubat ayında yerleşimlerde inşaatın durdurulmasını talep eden ve diğer 14 üyenin desteğini alan bir karar tasarısını veto etmişti.

Washington yönetimi İsrail-Filistin barış süreci ile ilgili girişimler için doğru zeminin BM değil, ABD arabuluculuğundaki ikili müzakereler olduğunu savunuyor.