BIST 10.083
DOLAR 32,41
EURO 34,79
ALTIN 2.432,62
HABER /  GÜNCEL

BM'den Güney Sudan'da ateşkes çağrısı

BM Güvenlik Konseyi, Güney Sudan'daki çatışmaların durdurulması için Cumhurbaşkanı Salva Kiir'e siyasi tutsakları serbest bırakma çağrısında bulundu. Konsey, derhal ateşkese gidilip geniş kapsamlı barış görüşmelerine başlanmasını istedi.

Abone ol

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Güney Sudan'daki çatışmaların durdurulması için Cumhurbaşkanı Salva Kiir'e siyasi tutsakları serbest bırakma çağrısında bulundu.

İsyancı lider, uzlaşma sağlanması için 11 tutsağın salıverilmesini istiyor.

Machar'a bağlı güçler, Cuma günü orduyla girdiği savaşta Bentiu kentinin denetimini kaybetmişti.

Hükümet, isyancıların elindeki son büyük kent olan Bor'un geri alınması için bölgeye binlerce asker sevk etmeye başladığını duyurdu.

Görevden alınan eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Machar, başkent Juba'nın 200 km kuzeyindeki kenti ne pahasına olursa olsun savunacaklarını söyledi.

Machar, AFP ajansının sorularını yanıtlarken, petrol zengini Unity eyaletinin yönetim merkezi Bentiu'yu kaybetmeleriyle ilgili olarak "Sokak çatışmaları çıkmasını ve sivillerin ölmesini istemedik" dedi.

Ordu sözcüsü Philip Aguer çarpışmalarda iki tarafın da kayıp verdiğini söyledi.

Ordunun kenti geri almak için başlattığı harekat öncesinde binlerce kişi Bentiu'yu terk ederek Birleşmiş Milletler kampına sığındı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi siyasi tutsakların serbest bırakılması çağrısını tarafların daha geniş kapsamlı barış görüşmeleri için Etiyopya'da bir araya gelebilmesi umuduyla yaptı.

Ancak Cumhurbaşkanı Kiir, bu kişilerin hapiste kalacğaını ve yasalar önünde hesap vereceğini söylüyor.

BM'nin açıklamasında ateşkes ilan edilmesi ve kapsamlı barış görüşmelerine başlanması çağrısı yer alıyor.