BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,95
ALTIN 2.438,07
HABER /  GÜNCEL

BM temsilcisi Annan bugün Beşar Esad'la görüşüyor

BM'nin Suriye özel temsilcisi Kofi Annan bugün Şam'da Cumhurbaşkanı Beşar Esad'la görüşecek.

Abone ol
 

BM'nin Suriye özel temsilcisi Kofi Annan bugün Şam'da Cumhurbaşkanı Beşar Esad'la görüşecek.

Annan'ın Suriye'deki çatışmalara son verme girişimleri, Cuma günü Hule'de düzenlenen katliamla büyük ölçüde gölgelendi. Kofi Annan, Hule katliamını "köklü etkiler yaratacak dehşet verici bir olay" diye niteledi.

BM özel temsilcisi, Suriye hükümetinin, barış konusunda ciddi olduğunu göstermek için cesur adımlar atması gerektiğini vurguladı.

Altı maddelik barış planının kapsamlı bir şekilde uygulanması gerektiğini söyleyen Annan, sadece hükümeti değil, elinde silah olan herkesi Suriye’de yaşanan krizi barışçı yollarla çözmeye çağırdı.

Annan’ın Şam ziyareti, BM Güvenlik Konseyi’nin Hule’de ağır silahlar kullanılarak 108 kişinin öldürülmesinin ardından oy birliğiyle Suriye yönetimini kınamasını izliyor. Konsey katliamdan doğrudan Suriye hükümetini sorumlu tutmadı; ölümlerden sorumlu olanların hesap vermesini istedi.

Kofi Annan dün Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim ve Suriye'deki BM gözlemci heyetinin başkanı Tümgeneral Robert Mood'la görüştü.

BBC Beyrut muhabiri Jim Muir, Annan'ın Esad'a daha önce vermiş olduğu sözleri yerine getirmesi için baskı yapmasının beklendiğini bildiriyor.

Jim Muir, Suriye konusundaki gelişmelerin, başlıca müttefiki ve diplomatik anlamda koruyucusu olarak görülen Rusya'nın benimseyeceği tavra bağlı olacağını kaydediyor.

BM Güvenlik Konseyi'nde daha önce iki kez Esad yönetimine karşı eyleme geçilmesini engellemiş olan Rusya, dün, "Hule katliamından iki tarafın da sorumlu olduğunu" açıkladı.

Hule katliamı ardından büyük tepki gösteren İngiltere, Fransa ve ABD ise, Esad yönetimi üzerindeki diplomatik baskının artırılması için girişimleri başlattılar.

Fransa, yeni bir "Suriye'nin Dostları" toplantısını düzenliyor. Toplantıya Rusya katılmayacak. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande adına yapılan açıklamada, "Şam yönetiminin ölümcül deliliğinin, bölge güvenliği açısından tehdit oluşturduğu ve Suriye liderlerinin yaptıkları hakkında hesap vermesi gerektiği" vurgulandı.