BIST 9.916
DOLAR 32,54
EURO 34,92
ALTIN 2.442,92
HABER /  GÜNCEL

BM: Suriye'den kaçanların sayısı 2 milyonu aşıyor

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, 700 bini aşkın Suriye vatandaşının Lübnan'a kaçtığını belirtirken dünyada en fazla insanın göç etmek zorunda kaldığı yerin de Suriye olduğuna dikkat çekti.

Abone ol

Birleşmiş Milletler, iki milyonu aşkın Suriyelinin mülteci konumunda olduğunu, son üç ayda evlerini terketmek zorunda kalanların yarım milyona ulaştığını duyurdu.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), 700 bini aşkın Suriye vatandaşının Lübnan'a kaçtığını belirtirken dünyada en fazla insanın göç etmek zorunda kaldığı yerin de Suriye olduğuna dikkat çekti.

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres, BBC'ye yaptığı açıklamada mülteci sayısının 2013 sonuna dek 3 milyona ulaşacağını tahmin ettiklerini belirtti.

Birleşmiş Milletler'in 2012 verilerine göre Suriye'de 21,1 milyon kişi yaşıyor.

Birleşmiş Milletler Suriye'den kaçanların yarısını çocukların oluşturduğunu kaydediyor.

Bu çocukların dörtte üçü de 11 yaşın altında.

Suriyeli çocukların çoğu Lübnan, Ürdün, Türkiye, Irak ve Mısır'a göç etmiş durumda.

Son zamanlarda giderek artan sayıda Suriyeli'nin de Kuzey Afrika ve Avrupa'ya kaçtığı gözleniyor.

Suriyeli mülteci çocukların sadece 118 bini bir şekilde eğitimini sürdürebilmekte.

Bu çocukların ancak beşte birine psikolojik yardım sağlanabiliyor

Son 20 yılın en büyük mülteci krizlerinden birinin yaşandığını söyleyen BM, 1994'teki Ruanda soykırımından bu yana bu sayıda insanın göç ettiğine tanık olunmadığını vurguluyor.

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'a karşı direnişin başladığı 2011 yılının Mart ayından bu yana 100 bini aşkın kişinin öldüğü tahmin ediliyor.