BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,94
ALTIN 2.436,67
HABER /  DÜNYA

BM 19 Ağustos'ta Suriye'den ayrılıyor

Fransa'nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Gerard Araud, Suriye'deki BM gözlemcilerinin 19 Ağustos'ta ülkeden ayrılabileceğini söyledi.

Abone ol

Suriye'deki BM gözlemcilerinin görev süresi, 19 Ağustos'ta sona eriyor. BMGK kararıyla Nisan ayında oluşturulan 300 kişilik BM gözlemci misyonunun görev süresi, en son 20 Temmuz'da 30 günlüğüne uzatılmıştı.

Görev süresinin yeniden uzatılması için Suriye'de durumun iyileşmesi ve sivil hedeflere bombardımanların durdurulması şartı getirilmişti. Ancak bu şartlar şu ana kadar sağlanamadı.

BAN KI-MUN KALINMASI TARAFTARI

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ise Suriye'deki BM varlığının 19 Ağustos'tan sonra da sürmesi gerektiğini düşünüyor.Genel Sekreterin barışı koruma operasyonlarından sorumlu yardımcısı Herve Ladsous New York'ta yaptığı açıklamada, "Genel Sekreter Ban, BM'nin bir şekilde Suriye'de kalması gerektiğine inanıyor" diye konuştu.

Ban Ki-mun'un, BMGK'ye, BM'nin Suriye'deki varlığını nasıl sürdürebileceğine dair öneriler getireceğini belirten Ladsous, ancak bu konuda ayrıntıların henüz belli olmadığını söyledi.

Geçen ay sonunda Suriye'yi ziyaret eden Ladsous, dün BMGK'ye kapalı kapılar ardında bu ülkedeki son gelişmeler hakkında bilgi de verdi.Herve Ladsous, Suriye'deki gelişmelere ilişkin de "Halep'teki askeri yapılanmanın dikkat çekici noktaya ulaştığını, bunun da büyük savaşın çok yaklaştığını düşünmelerine neden olduğunu" ifade etti.

Başkent Şam'da düzenli olarak patlamaların sürdüğünü kaydeden Ladsous, muhalefetin de artık elinde ağır silahlar bulunduğuna dikkati çekti. Muhalefetin elinde ağır silahlar bulunduğundan 'emin' olduklarını söyleyen Ladsous, "Ancak bugüne kadar bunları Suriye ordusuna karşı kullandıklarını görmedik" dedi.

Ladsous, ülkedeki insani krizden iki milyonun üzerinde kişinin etkilendiğini de belirtti.