BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,82
ALTIN 2.423,10
HABER /  RAMAZAN

Bu tesbihin dünyada benzeri yok!

Bay Ali Camii'nde bulunan 637 taneli pelit ağacından yapılmış tesbih, bakım için minber içinde durduğu yerden indirildi.

Abone ol

Kayseri'nin Develi İlçesi'nde Tesbihin bakımını yapan emekli din görevlisi Mahmut Yanar, 300 yıllık tesbihin Ramazan aylarında korunduğu minberden indirildiğini söyledi. Yanar, ''Camide korunan 300 yıllık tesbih, eskiden kandil ve dini bayramlarda indirilip cemaat tarafından topluca kullanılırmış. ;Fazla yıpranmasın diye tespihin şimdi sadece Ramazan ayında birkaç kez kullanılmasına izin veriyoruz. Toplam 637 tanesi bulunan tesbihin bir özelliği de üzeri hiç toz tutmuyor'' dedi.

Develi'nin Everek Mahallesi'nde bulunan tarihi Bay Ali Camii'nin yapım tarihi, üzerinde bir kitabe olmaması nedeniyle kesin olarak bilinmiyor. Batı duvarında asılı panoda deri üzerine yazılmış 8 satırlık tamir kitabesine göre cami, 1731 tarihinde Bay Ali tarafından tamir edilmiş ve 1769 tarihinde genişletilmiş. Aynı kitabede caminin bu genişletmeden 77 yıl sonra Mehmet İbn-i İbrahim bin Yusuf Efendizade tarafından yeniden tamir edildiği belirtiliyor. Caminin kuzeybatısında yer alan minare ;ise 1870 tarihinde inşa edidi. ; Kuzey-güney doğrultuda mihraba paralel 5 sahından oluşan cami tamamen kesme taştan inşa edilmiş ;ve ahşap kirişlemeli tavanın üzeri kırma çatıyla kapatıldı.