BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Kepçe kulaktan kurtulabilirsiniz

Arkadaşları arasında alay konusu olan çocukların içe kapanıklığına ve derslerine olan ilgisinde azalmaya neden olan kulak deformitesi, artık ortadan kaldırılabiliyor.

Abone ol

Burun estetiği yaptırmak isteyen bir kişi, dilediği zaman bir plastik cerraha başvurabilir, ancak kulak deformitesi olan bir çocuk, bunun düzeltilebileceğini dahi bilmez.

Kulak deformitesinin fonksiyonel bir problem teşkil etmediği halde estetik ve psikolojik sorunlara yol açtığına değinen Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Oytun İdil, anne babalardan kepçe kulak problemi olan bir çocuğun özellikle okul yıllarında arkadaşları arasında alay konusu olabileceğini göz önünde bulundurmalarını istiyor.

Kulak deformitesinin ufak bir estetik operasyonla ortadan kardırıldığına dikkati çeken Op. Dr. Oytun İdil, kulak gelişimi 4-5 yaşlarında tamamlandığından, bu ameliyatın 4 yaşından sonra yapılmasını öneriyor. Op. Dr. İdil, içinde bulunduğumuz yaz tatilinin bu ameliyatı yaptırmak için en ideal dönem olduğunu vurguluyor.

Ameliyat nasıl yapılıyor ?

Kulak deformitesi ameliyatında, yanlara çıkıntılı ya da fazla açı yapmış olan kulaklar, kafaya doğru yaklaştırılarak veya çok büyük olan kulakların boyutları normale indirilerek sorun ortadan kaldırılıyor.
 
Bu tür ameliyatta iki teknik kullanılıyor. Birinci teknikte, kulak arkasındaki doğal kıvrımda yapılan bir kesi ile kulak kıkırdağına ulaşılarak, dış kulakta çıkıntı yapan dirençli kıkırdak çeşitli tekniklerle zayıflatılıp, emilmeyen dikişlerle kafaya doğru yaklaştırıyor. Gerekli olduğunda, doğal görünüm oluşturmak için bir kulaktan kıkırdak parçası çıkartılabiliyor.

İkinci teknikte ise kalıcı dikişlerle kulak kıkırdağı kendi üzerine eğilerek kafaya yaklaştırılabilir.

Ameliyatın çocuklarda genel, yetişkinlerde ise lokal anestezi ile yapıldığını belirten Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Oytun İdil, ameliyat sonrası kulak arkasındaki doğal kıvrıma uyan bir iz kaldığını, ancak 6 ay gibi bir sürede gözle görülmeyecek şekilde belirsiz hal aldığını söylüyor.