BIST 10.046
DOLAR 32,39
EURO 34,61
ALTIN 2.386,90
HABER /  GÜNCEL

Bizimki indiriyor el 97 yıl saklıyor!

Birinci Dünya Savaşı'nda İngilizler'in işgal ettiği Şam'daki Osmanlı karargahından indirilen Türk Bayrağı 97 yıl sonra Türkiye'ye gelecek.

Abone ol
Şam'daki Osmanlı karargahından indirilen Türk Bayrağı, 97 yıl sonra vatanına dönüyor! Birinci Dünya Savaşı'nda Şam'dan İngiltere'ye götürülen bayrak, Hertford kentindeki Haileybury Koleji’nde düzenlenen bir törenle Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Ünal Çeviköz’e teslim edildi.
 
1 Ekim 1918’de Osmanlı İmparatorluğu’na bağlı Yıldırım Ordular Grubu’nu hezimete uğratarak Suriye’yi ele geçiren İngiliz General Edmund Allenby, Şam’daki Osmanlı karargahında gönderden indirdiği Osmanlı Bayrağı’nı Başçavuş Edgar Turner’a teslim etti.
 
Turner, hayatı boyunca büyük bir ihtimamla koruduğu bayrağı oğlu Donald Turner’a miras bıraktı. Turner ailesinde nesilden nesile aktarılan Türk bayrağı sonunda Başçavuş Turner’ın torunun oğlu olan 18 yaşındaki Jack Turner’a ulaştı.

100. YILINDA TÜRKİYE'YE İADE 
 
Eylül ayında i General Edmund Allenby’nin de bir zamanlar eğitim gördüğü Haileybury Koleji’nde okumaya başlayan Jack Turner, Birinci Dünya Savaşı’nın başlangıcının 100. Yılında bayrağın artık Türkiye’ye iade edilmesi gerektiğine karar verdi.
 
Haileybury Koleji müdürü Joe Davies, öğrencisi Turner adına Büyükelçi Çeviköz ile iletişime geçerek bayrağın tam 97 yıl sonra Türkiye’ye iade edilmesini sağladı.
 
Bayrak teslim töreninde konuşan Jack Turner, “Birinci Dünya Savaşı’nın yüzüncü yılında bu Osmanlı  bayrağını ait olduğu yere, Türkiye Cumhuriyeti’ne iade ederek savaşta ölenleri anmak ve Türkiye’ye dostluğumuzu göstermek istedim” dedi.
 
BÜYÜKELÇİ’NİN SON GÖREVİ
 
28 Haziran’da Londra Büyükelçiliği görevini eski MIT Müsteşar Yardımcısı Abdulrahman Bilgiç’e devredecek olan Çeviköz,  Hv. Kur. Alb. Ömer Özkan’ın da hazır bulunduğu bayrak teslim töreninden sonra yaptığı açıklamada “100 yıl kadar önce Şam’da alınan bayrağımızın tekrar Türkiye Cumhuriyeti’ne geri dönmesi ve benim de görevimin son günlerinde bu bayrağı burada teslim almam çok duygulu bir olaydı. Bunu yaşadığım için hakikatten çok memnunum” dedi.
 
Büyükelçi, bayrağın, Haileybury Koleji müdürü Davies’in özel ricası üzerine Türkiye’ye gönderilmeden önce kolejin 1. Dünya Savaşı’nı anmak için düzenleyeceği sergide yer alacağını da belirtti.