BIST 10.740
DOLAR 32,20
EURO 34,98
ALTIN 2.504,01
HABER /  DÜNYA

Biz 50 yıldır kapıda Hırvatlar AB'de

Hırvatistan 8 yılda Avrupa Birliği'ne girdi. Bugün katılım gerçekleşiyor. 50 yıldır kapıda bekletilen Türkiye'ye bu tokat gibi yansıdı.

Abone ol

Avrupa Birliği 60 yıllık tarihinde yedinci genişleme hamlesini Balkan ülkesi Hırvatistan’la yaptı. Hırvatlar dün gece 00.00’dan itibaren 28’inci üye olarak Avrupa Birliği içindeki yerini aldı.

Ekonomik sıkıntıları, artan işsizliği ve büyük bütçe açığına rağmen Hırvatistan’ın AB’ye katılması beklenmeyen bir durum değil. Ancak bu genişlemenin Türkiye açısından dikkat çekici yönü, Hırvatistan’ın AB ile üyelik müzakerelerine Türkiye ile aynı tarihte, 3 Ekim 2005’te başlamış olması...

  BİLGİ NOTU  

TÜRKİYE AB'YE NE ZAMAN BAŞVURMUŞTU?


Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği süreci, 1963 yılında Türkiye'nin Avrupa Ekonomik Topluluğu ile ortaklık anlaşması imzalamasıyla başlayan ve 1987 yılında tam üyeliğe başvurmasıyla ivme kazanan süreçtir.

1999 yılında AB üyeleri tarafından aday olarak kabul edilen Türkiye, 2005 yılında tam üyelik müzakerelerine başladı.

Türkiye aradan geçen sekiz yıl boyunca 35 müzakere başlığından ancak 13’ünü açabildi. Kapanan başlık sayısı ise sadece bir oldu. Üç yıl gibi uzun bir süre ise hiçbir başlık açılmamıştı.

Üyelik başvurusunu 2003 yılında yapan Hırvatistan, 2005- 2011 döneminde AB ile üyelik müzakerelerini yürüttü. Müzakere süreci sona ermesi üzerine AB ve Hırvatistan arasındaki Katılım Antlaşması Aralık 2011’de imzalandı. Katılım Antlaşması’nın imzalanmasından sonra ve resmen AB üyeliği gerçekleşinceye dek Hırvatistan Avrupa kurumlarında aktif gözlemci olarak yer aldı.

HEPSİ ÜYE OLDU

AB en son 2007’te Bulgaristan ve Romanya’nın katılımıyla genişlemişti. Hırvatistan, AB’ye katılan ikinci eski Yugoslav ülke olacak. Slovenya, 2004’te üye olmuştu. Hırvat Cumhurbaşkanı İvo Yosipoviç dün yaptığı konuşmada ülkesinin AB üyeliğinin dikkate değer bir başarı olduğunun altını çizdi. Hırvatların reformlar sayesinde daha iyi bir konuma geldiğini vurgulayan Yosipoviç, “Ancak bu, artık bir şey yapmayacağımız anlamına gelmemeli. Ülkemizin daha kaliteli ve daha iyi bir ülke olması için çalışmaya devam edeceğiz” dedi. Yosipoviç, “Avrupalılık, kriterleri yerine getirmek değil, bu kriterlerin değerini anlamaktır” dedi.

AYNI ANDA MÜZAKERE BAŞLADI

Türkiye ile Hırvatistan, 3 Ekim 2005'te birlikte müzakerelere başlamış olsalar da Türkiye'nin AB macerası çok daha öncelere, hatta Hırvatistan'ın bağımsızlığının öncesine dayanıyor.

BİZ HALA KAPIDAYIZ

Türkiye, 1999'da "aday ülke" statüsü almasına karşın, bundan tam 12 yıl önce, 1987'de, o zamanki adıyla "Avrupa Topluluğu"na adaylık için başvuruda bulunmuştu. Hırvatistan ise Türkiye'nin adaylık başvurusu yaptığı 1987'den tam 5 yıl sonra bağımsız bir devlet olarak Birleşmiş Milletler (BM) üyeliğine kabul edilmişti. 2011'de yapılan son nüfus sayımına göre ülkede, işsizlik oranı yüzde 20.9.

170 YETKİLİ KATILDI

Hırvatistan'ın AB üyeliği dolayısıyla Cumhurbaşkanı İvo Yosipoviç'in ev sahipliğinde akşam yemeği verildi. Yosipoviç, "Komşularımızın AB üyelik sürecine destek olacağız" dedi.

Hırvatistan'ın üyeliği dolayısıyla düzenlenen etkinliklere AB Bakanı Egemen Bağış'ın yanısıra 15 devlet başkanı, 13 başbakan, 3 meclis başkanının da aralarında bulunduğu 170 üst düzey devlet yetkilisi katıldı.