BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Bitlis'te Nemrut'un Develeri'ne koruma

Bitlis Tatvan'da halk arasında "Nemrut'un Develeri" olarak bilinen lav taşları korumaya alındı.

Abone ol

Bitlis'in Tatvan ilçesinde bulunan ve halk arasında ''Nemrut'un develeri'' olarak adlandırılan lav taşları, Van Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun kararıyla koruma altına alındı.

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Demirtaş, belli bir düzen içinde dikili olan bu lav taşlarının büyük bölümünün vatandaşlar tarafından zaman içinde tahrip edildiğini belirterek alınan kararla bu efsanevi taşların koruma altına alındığını açıkladı.

Halk arasındaki efsaneye göre bu taşların ''Nemrut'un develeri'' olarak adlandırıldığını belirten Demirtaş, bu taşların mitolojik bir öyküsü olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

''Burada yaşayan Nemrut isimli kral, Babil döneminde takriben MÖ 2 binli yıllarda yaşamış. Halka zulmeden kral Nemrut'a hizmet eden develerin de bu zulüm nedeniyle taşlaştığı rivayet edilir. Bunların bilimsel değeri yok ama halk arasında böyle bilinir. Burada çok sayıda dikilitaş vardı. Bunlar onlarcaydı. Hepsi belli bir düzen içinde derenin içinde bulunuyordu. Bunlar zaman içinde çeşitli sebeplerle yok oldu. Derenin hemen yanı başına yapılan derme çatma binaların inşası sırasında kırılanlar oldu. En son geçen yıl Tatvan-Ahlat-Bitlis kara yolunda yapılan yol genişletme çalışmaları sırasında bu taşların kırıldığını gördüm."

''SİT ALANI OLUNCA KİMSE DOKUNAMAYACAK''

Yrd. Doç. Dr. Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Ancak son zamanlarda sevindirici bir gelişme oldu. 26 Şubat 2010 tarihli ve 67 no'lu kararla Van Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun bir çalışması oldu. İl Kültür Müdürlüğünün bir raporu, kurula gitmiş. Gerekli incelemeler yapılmış. Sonra bu taşların tescilinin uygun olduğuna karar verilmiş. Buna göre lav taşlarının bulunduğu bölge, birinci derece doğal sit alanı olarak ilan edildi. Bu çok güzel bir gelişme. Sit olduğu olduğu için, buraya dokunulması mümkün olmayacak. Ancak bu koruma kararı bazen tek başına etkili olmuyor. Yöremizde ve ülkemizde yığınla sit alanı ilan edilmiş yer var. Ancak bu yerler her türlü tahribata açıklar.''