BIST 10.471
DOLAR 32,59
EURO 35,01
ALTIN 2.437,48
HABER /  EKONOMİ

Birleşik faiz muammaya döndü!

Meclis gündemindeki Türk Ticaret Kanun Tasarısı’na daha önce komisyonda çıkarılan bankacılıkta “birleşik faiz” uygulanmasına ilişkin hüküm yeniden eklendi.

Abone ol


ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER

ANKARA – TBMM gündemindeki Türk Ticaret Kanun Tasarısı’na daha önce komisyonda çıkarılan bankacılıkta “birleşik faiz” uygulanmasına ilişkin hüküm yeniden eklendi.

Kredi kartlarında bileşik faiz uygulamasının kaldırılması ve kart mağduriyetinin önlenmesi için aylarca kamuoyunu meşgul eden tartışma sonrasında uygulama kaldırılmıştı. Ve bunun sonucu Komisyondaki görüşmeler sırasında kredi kartlarında birleşik faiz uygulanmasının önüne geçmek için “birleşik faiz”e ilişkin hüküm tasarının kendisinden de kaldırılmıştı.

Ancak önergeyle yeniden maddeye bu ibare ekleneceği ve bileşik faize dönüş sağlanacağı belirlendi.

TÜKETİCİ KORUNACAK MI ?

Meclis Genel Kurulu’nda yapılacak değişiklikle, daha önce tasarının 8 inci maddesinde bankacılıkta “birleşik faiz” uygulaması kaldırılmıştı.

Maddede önergeyle yapılan değişiklikle, “1. Oran serbestisi ve bileşik faizin şartları” ve “Üç aydan aşağı olmamak üzere, faizin ana paraya eklenerek bileşik faiz yürütülmesi şartı, yalnız carî hesap ve borçlu bakımından ticarî iş niteliğini taşıyan ödünç sözleşmelerinde geçerlidir. Tüketicinin korunmasına ilişkin hükümler saklıdır. Bu maddenin ikinci fıkrasına aykırı olarak işletilen faiz yok hükmündedir” hükmü getiriliyor.

ÖNERGE

Önergeyle, hükümet tasarısının 9 uncu maddesinde yer alan, ancak 22. Dönem Adalet Komisyonu çalışmaları sırasında tasarıdan çıkarılan hüküm, bazı değişikliklerle 8 inci maddeye eklenecek. Böylece bileşik faizin tek istisnası olan bu düzenlemenin bankacılık uygulamasında önemli bir ihtiyaca cevap vermesi amaçlanıyor. Önergenin gerekçesinde, şöyle denildi:

“Bu hükümdeki bileşik faiz carî hesap sözleşmesinin işlemesinin doğal sonucudur, bu anlamda sözleşmenin yapısının bir gereğidir. Eleştiriler göz önüne alınarak, tüketiciye ilişkin mevzuat hükümleri saklı tutulmuştur. Böylece hükmün kötüye kullanılmasının önüne geçilmesi amaçlanmaktadır. Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun, Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu ve ayrıca bu alanda yapılacak kanunî hükümlerin, tüketicinin korunmasına ilişkin hükümler kapsamında olduğu tartışmasızdır. Hükme aykırı olarak yürütülen faizin hukuken yok olduğunun belirtilmesi suretiyle müeyyide hem açıklığa kavuşturulmuş hem de ağırlaştırılmıştır. Hükmün yeni şeklinin, ihlâli göze alabilecekleri caydıracağı düşünülmektedir.