BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,09
ALTIN 2.471,86
HABER /  EKONOMİ

Birikmiş kıdem tazminatı ne olacak?

Sil baştan yenilenen Kıdem tazminatı tasarısı konuşulmaya devam ediyor. Peki geçmiş haklar ne olacak? İşte cevabı.

Abone ol

Kıdem Tazminatı için yeni düzenleme hazırlığı peş peşe soruları da beraberinde getirdi. Geçmiş haklarımız ne olacak? Fona mı geçecek yoksa yanacak mı?

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren soruya Habertürk yazarı Ali Tezel, köşesinde cevap verdi.  Mevcut tasarı geçmiş haklar için iki seçenek sunduğunu yazan Tezel, bu yönde soru soran okura şu cevabı verdi:

6’NCI MADDE GEÇERLİ

"Birincisi; “Geçmiş geçmiştir, fon da fondur” durumu. Mesela (umarım olmaz) yasa 1.1.2013 günü yürürlüğe girerse 31.12.2012 gününe kadar işverende bulunan haklarımızı mevcut kanunlara yani, “... çalışanların kıdem tazminatlarına ilişkin hususlarda mülga 25/8/1971 tarih ve 1475 sayılı İş Kanunu’nun 14’üncü maddesi, 854 sayılı kanunun 20’nci maddesi veya 5953 sayılı kanunun 6’ncı maddesi hükümleri geçerlidir” denecek. Yani iki farklı dönem ayrı yasalara göre geçerliliğini koruyacak. u.20120712082637.jpg

İkinci tercihe göre ise geçmiş haklarımızı da fona devretmek olayı da işveren ile sizin sözleşme yapmanıza bağlı. Mesela, işverende alacağınız kıdem tazminatı tutarı 20 bin lira ise işverenle pazarlık yapıp bu paranın ne kadarının fona işverence ödeneceğine karar vereceksiniz. İşveren “20 bin yerine 5-10 bin veririm” derse de siz işçi olarak pek bir şey diyemezsiniz."

ÇİFTE KIDEM TAZMİNATI YALANI

Tezel ayrıca bir okurun “Dün bir gazete ‘Çifte kıdem tazminatı geliyor’ yazdı. Şu an böyle bir şey yok mu? Şimdi 2 veya daha çok işyerinde çalışsam her birinden ayrı ayrı kıdem alamıyor muyum?” sorusuna da cevap verdi:

"Sanki şu an yok olan bir şeyi yeni geliyormuş gibi aktarıyorlar ve buna da inanılmasını bekliyorlar. Gazetenin haberine ben de baktım.

Diyorlar ki: “Taslakta, çift işte çalışanlara da çifte kıdem tazminatı verilmesi öngörüldü. Örneğin gündüz bir işte gece veya hafta sonu bir başka işte çalışan kişiler, işverenle birden fazla kıdem tazminatı sözleşmesi yapabilecek.”

Bu zaten var. Yasalarımıza göre işverenle yapılan hizmet sözleşmesine göre işçi birden çok işyerinde çalışabilir. Yani birkaç saat bir işyerinde, birkaç saat başka işyerinde çalışabilir."