BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

Konutlar artık böyle ısınıyor

Jeotermal enerji kaynaklarının geniş olduğu bölgede, konutların ısınması için yeni teknikler uygulanmaya başlandı

Abone ol

İzmir'in Balçova ilçesindeki Teleferik ve Çetin Emeç mahallelerinde 4 bin 300 konutun jeotermal enerjiyle ısınmasını sağlayacak yatırımın temeli atıldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile İl Özel İdaresi’nin yarı yarıya ortağı olduğu İzmir Jeotermal A.Ş. tarafından projelendirilen "Sistem 3, Etap-1 Isıtma Projesi"nin temeli, Teleferik Mahallesi’nde düzenlenen törenle atıldı. Bu mahallenin tamamıyla Çetin Emeç Mahallesi’nin büyük bölümüne jeotermal enerji verilmesini sağlayacak yatırımın temelini, İzmir Valisi Cahit Kıraç ve Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu birlikte attı.

1.20120712093544.jpg

49-50 BİN KONUT

Törende konuşan İzmir Jeotermal A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Vali Kıraç, 16 bin konuta eşdeğer ısıtma sisteminden, bugün 49-50 bin konuta ulaştıklarını söyledi.

Refahı arttırmada yeni kaynak arayışlarının önemine değinerek rüzgâr, güneş ve jeotermal olmak üzere Ege Bölgesi’nin bu anlamda şanslı olduğunun altını çizdi. Kıraç, amaçlarının mümkün olduğu kadar enerji tasarrufu sağlayıp halka hizmet götürmek olduğunu ifade etti.

DÜNYADAKİ İLK UYGULAMALAR

Enerjiyi 4 bin 30 konuta yeni kuyu açmadan, sadece tasarruf yoluyla ulaştıracaklarına dikkat çeken Kıraç, jeotermalin EXPO 2020’yi hedefleyen İzmir için önemini vurgulayarak, “Dünyadaki ilk sağlık uygulamaları, rehabilitasyon ve tedavileri bölgemizde gerçekleştirilmiştir. Balçova Termal, Agamemnon’un insanları tedavide kullandığı ilk yerdir. EXPO’daki üstünlüğümüz, bu alanda diyecek sözümüzün olmasıdır.” şeklinde konuştu.

EN BÜYÜK ÇABA TERMAL KAYNAKLARI ÜLKE EKONOMİSİNE KAZANDIRMAK

İzmir Jeotermal A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kocaoğlu ise şirketin, Türkiye’de ilk defa bir yerel yönetimle il özel idaresi ortaklığında kurulup çalışmaya başladığını hatırlatarak, rezervlerin korunması, kuyu sayısı ve ısıtılan metrekarenin artması için çalıştıklarını kaydetti.

Seferihisar ilçesindeki jeotermal kaynaklarını gün ışığına çıkararak elektrik üretmek istediklerini belirten Başkan Kocaoğlu, “Amacımız, 2 bin dönüme kadar alanda sera ısıtmak ve bu bölgedeki turizm tesislerine termal su vermek. En büyük gayretimiz ve çabamız, elimizdeki bu büyük potansiyeli değerlendirerek termal kaynakları bir an evvel ülkemizin ekonomisine kazandırmak. Valimizle birlikte İzmir Jeotarmal A.Ş. bünyesinde Balçova, Narlıdere ve Seferihisar’da çalışma yürütüyoruz.” dedi.