BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,80
ALTIN 2.505,82
HABER /  GÜNCEL

Bir itiraf doları yerle bir etti

Piyasalarda öğlene kadar yaşanan sakin seyir ikinci yarıda yerini hareketli bir gündeme bıraktı.

Abone ol

ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke'den gelen açıklamaların yanında içeride S&P'nin not artırım sinyali vermesi piyasalarda olumlu algılandı. Dolar 1.78'li seviyelere inerken borsadaki yükseliş yüzde 2'ye yaklaştı.

FED Başkanı Ben Bernanke'nin uzun vadeli işsizliği kontrol altına alabilmek için genişlemeci politikalar izlenebileceğine yönelik açıklamaları piyasalarda yankı buldu. Yurtdışındaki iyimser hava içeriye de yansırken, özellikle TL ve borsa tarafında olumlu bir seyir izlendi.

Dolar, ikinci yarıda gelen satışlarla bilikte son iki haftanın en düşük seviyesine geriledi ve 1.7860 TL'ye kadar indi. Dolardaki kayıp yüzde 0.7 olarak kaydedildi. Dolar geçtiğimiz hafta 1.83 TL sınırına kadar yükselmişti.

BORSA YÜKSELDİ

İMKB de yaşanan olumlu havadan nasibini aldı. İkinci seans gelen alımlarla borsa 62 bin seviyesini aştı ve günü yüzde 1.86 yükselişle 62 bin 561 puandan noktaladı.

Global Yatırım Finansal Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, FED Başkanı Bernanke'nin istihdam piyasanının gerekirse parasal genişleme ile destekleneceği mesajı veren konuşmasının olumlu algılandığını söyledi. Dolarda yaşanan düşüşün ardından yarın istisnai gün uygulamasının bitmesini beklediklerini aktaran Uskuay, "Dolarda bundan sonra düşüş potansiyeli kısıtlı ama yukarıya gidişlerde de Merkez Bankası müdahale edebilir. Merkez Bankası'nın doları belirli bir bant içerisine sıkıştıracağını düşünüyorum. Uzun bir süre 1.75-1.85 TL aralığında gidip gelebilir" dedi.

BERNANKE: GEVŞEK PARA POLİTİKASI SÜRECEK

Fed Başkanı Bernanke, National Association for Business Economics'e yaptığı konuşmada ABD'de işsizlik oranının yüzde 8.3'e düşmesinin cesaret verici olduğunu ancak istihdam piyasasındaki iyileşme için gevşek para politikasının devam ettirilmesinin gerektiğini söyledi.

Bernanke, işsizlikteki düşüşün, "2008'in sonlarında başlayan ve 2009 boyunca süren olağan dışı sayıda işten çıkarmalarda bir dönüşü yansıtabileceğini belirtti, Bernanke, "Bu dönüşün toparlanma derecesine göre, işsizlik oranının daha da iyileşmesi, muhtemelen, üretimde daha hızlı bir genişleme ve tüketicilerden ve işletmelerden daha güçlü bir talebi gerektirecek. Bu süreç, devam eden gevşek para politikasından destek bulabilir" dedi.