BIST 9.503
DOLAR 32,49
EURO 34,74
ALTIN 2.493,92
HABER /  EKONOMİ

Bir gün çalışana da tazminat

DİSK, içinde bir gün çalışanın da tazminat hakkı olacağını öngören bir yasa önerisi hazırladı. İşte bir gün çalışıp tazminat almanın şartları...

Abone ol

Bir gün çalışana tazminat! DİSK, asgari ücretin net 1800 lira olması için yurt genelinde eylemlerine devam edrken, asgari ücretin tespit süreci ile kıdem tazminatında değişiklik öngören yasa önerisi de hazırladı. Peki yalnızca bir gün çalışan nasıl tazminat alacak? İşte cevabı...

DİSK'in önerisine göre Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun yapısı değiştirilerek 7 milyon asgari ücretliyi temsil edecek üyeler de komisyona girecek. Komisyonda anlaşma sağlanamazsa greve de çıkılabilecek.

Bİ GÜN ÇALIŞAN NASIL TAZMİNAT ALACAK? İŞTE CEVABI...

DİSK'in kıdem tazminatı önerisine göre de işçi bir gün çalışsa bile kıdem tazminatı alabilecek. 2015'te geçerli olacak yeni asgari ücret salı günü belli olacak. Diğer yandan hazırlanan öneri önümüzdeki günlerde iktidar ve muhalefet partilerine sunulacak. DİSK'in önerisine göre, komisyonda 7 milyon asgari ücretli de doğrudan temsil edilecek. Asgari ücretlileri temsil eden üyeler komisyona katılacak. Türkİş dışında diğer işçi konfederasyonları da komisyonda yer alacak.

ANAYASAYA DEĞİŞİKLİK EKLENMESİ ŞART

Komisyondaki görüşmeler kamuoyuna açık yapılacak. Ayrıca süreç de toplu sözleşme süreci gibi işleyecek. Görüşmelerin sonunda asgari ücret konusunda anlaşma sağlanamaması halinde grev hakkı da olacak. Anayasanın "ücrette adalet sağlanması" başlıklı maddesinde, "asgari ücretin tespitinde çalışanların geçim şartları ile ülkenin ekonomik durumu da göz önünde bulundurulur" hükmü yer alıyor. DİSK'in önerisine göre anayasada değişiklik ve ekleme yapılması gerekiyor. Öneriye göre ayrıca "kıdem tazminatında" da değişiklik öngörülüyor.