BIST 10.199
DOLAR 32,38
EURO 34,76
ALTIN 2.404,56
HABER /  POLİTİKA

Binali Yıldırım'dan sert PYD mesajı

Başbakan Binali Yıldırım, Cerablus'taki DEAŞ mücadelesi devam ederken PYD/YPG unsurlarıyla da mücadele edileceğinin mesajını verdi. Yıldırım, Türkiye için PYD'nin PKK'dan farkı olmadığını söyledi.

Abone ol

Başbakan Binali Yıldırım, DEAŞ'tan boşalan yerlere PYD/YPG unsurlarının yerleşmesine kesinlikle izin verilmeyeceğini söyledi. Suriye'deki terör gruplarının Türkiye için tehdit haline geldiğini ve operasyonun da bu nedenle başlatıldığını kaydeden Yıldırım, operasyonun Türkiye yapılan ziyaretlerle bir ilişkisi olmadığını söyledi.

Binali Yıldırım, dün Habertürk- Show TV ortak yayınında Fırat Kalkanı Operasyonu'nu değerlendirdi. Türkiye'nin sınır güvenliğinin sağlanması

Orada PYD devletinin kurulması mümkün değil. Açıkçası bizim için PYD'nin PKK'dan farkı yok. Bunu kabul etmemiz mümkün değil.

gerektiğini ve uzun süredir Suriye'den Türkiye tarafına roketler atıldığını belirten Yıldırım, son dönemde artan tehditler nedeniyle terör guruplarını kendi mahallinde etkisiz hale getirme kararı alındığı söyledi. Operasyonun bu karar sonrası başlatıldığını ifade eden Yıldırım şöyle konuştu:

"Münbiç denilen bir bölge var. Burası DEAŞ'tan temizlendi. Buradan çıkan bu güçler Cerablus'a geldi ve bize saldırmaya başladılar. Bir yandan da PYD unsurları gelmeye başladı ve ciddi biçimde sınırımızda tehdit oluştu. Bu nedenle böyle bir operasyon kararı alındı. Gerekli yerlerle görüşme yapıldı ve operasyon başladı. Buradaki durum giderek kritik noktaya ulaşmıştır. Bunları Biden'ın ve Barzani'nin ziyaretiyle ilişkilendirmek açıkçası zorlama bir yorum olur.

"YPG'NİN FIRAT'IN BATISINA GEÇMEMELİ"

ABD ile birinci derecede ilgili. Cerablus'un geride alınması hususunda ABD etkin bir rol oynadı. Bu mücadele başlarken bize YPG unsurları Fırat'ın batısına geçmeyecekti. Bunlar bizim sınırımıza doğru gelince burada artık bu adımları atmaktan başka çare kalmadı. DEAŞ'ın bölgeden bölgeden çıkarırken başka örgütlerin yerleşmesini sağlamamamız gerekiyor. Buradan boşalan yere YPG gelerek Suriye sınırının tamamında etkili olmak istiyorlar. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Bunu muhataplarımıza da ilettik.

SURİYE'NİN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ VURGUSU

Buraya rejim muhalifleri var ve onlar kontrol ediyorlar. Biliyorsunuz baştan beri üç taraf var. DEAŞ, rejim güçleri ve rejim muhalifleri bulunuyor. Ana mantıkta DEAŞ'la mücadele etmek, diğer terör gruplarıyla mücadele etmek, Suriye'nin gelecekte toprak bütünlüğünü bozmadan bütün etnik grupların yaşayacağı bir Suriye inşa etmek. Böyle bir hedef var. Bunu gerçekleştirmek için biz gerekli gayreti göstereceğiz. İran ile bu konuda çalışmamız var. ABD'ye telkinlerimiz var. Sayın Cumhurbaşkanımızın Rusya ziyaretinde bu meseleyi açtı. Birçok ülke aynı düşündüğüne göre bundan sonra yapılacak şey bunları hayata geçirmek.

"BİZİM İÇİN PYD'NİN PKK'DAN FARKI YOK"

Türkiye için olmazsa olmaz Suriye'nin toprak bütünlüğüdür. Orada PYD devletinin kurulması mümkün değil. Açıkçası bizim için PYD'nin PKK'dan farkı yok. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Öyle her etnik grup ülke kuracaksa olmaz. Bunun bedelini biz ödüyoruz. Mülteciler bizim kapımızı çalıyorlar. Bu insanların umudu yeniden geri dönmektir.

ABD İLE PYD KONUSUNDA ANLAŞMA

Bu bölgede zaten Suriyeliler olacak. Bizim bu topraklarda gözümüz yok. Bizim amacımız oldu bittiye getirerek bu bölgeye PYD'nin yerleşmesini engellemek. Şu anda oraya zaten rejim muhalifleri yerleşti, yerleşmeye devam ediyor. Cerablus'ta dahil bütün alanın PYD/YPG'den temizlenmesi gerekiyor. ABD ile anlaşmamız odur ki PYD/YPG unsurlarının Fırat'ın doğusuna geçmesidir."