BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL

Bin Ladin 'ABD'de yeni saldırılar planlıyordu'

Amerikalı yetkililer, bin Ladin'in evinde bulunan belgelerden edinilen bilgilere göre, El Kaide'nin 11 Eylül saldırılarının 10. yıldönümünde Amerika'da trenleri hedef alan eylemler düzenlemeyi düşündüğünü söylüyor.

Abone ol

Amerikalı yetkililer, El Kaide lideri Usame bin Ladin'in evinde bulunan belgelerden elde edilen bilgileri açıkladı.

Yetkililer bu bilgilere dayanarak El Kaide'nin 11 Eylül saldırılarının onuncu yıldönümünde Amerika'da trenleri hedef alan eylemler düzenlemeyi düşündüğünü söylüyor.

Bin Ladin'in evinde ele geçirilen bilgisayar, DVD ve belgelerden elde edildiği söylenen bu iddiaya göre, bir demiryolu hattına düzenlenecek eylemle trenin devrilmesi ya da uçurumdan veya bir köprüden düşmesi hedefleniyordu.

Farklı bilgiler

El Kaide lideri Usame bin Ladin'e yönelik operasyonla ilgili ayrıntılara ilişkin Beyaz Saray'ın daha önce aktardığından daha farklı bilgiler ortaya çıkmaya başladı.

Amerikalı yetkililer, şimdi de, Amerikan askerlerinin operasyonun başlangıcı sırasında evde bulunanlardan sadece birinin ateş ettiğini ve bu kişinin baskının hemen başında öldürüldüğünü söylüyor.

Daha önceki anlatımlarda, 40 dakika süren baskın sırasında uzun süren silahlı çatışmaların yaşandığı öne sürülmüştü.

Bin Ladin'in Abbuttabat kendindeki evdeki hayatı ve olayların gelişimine ilişkin yeni ayrıntılar ortaya çıktı.

Üst düzey bir Pakistanlı askeri yetkili, bin Ladin'in eşlerinden birinin sorgucularına beş yıldır aynı evde El Kaide lideriyle birlikte yaşadığını söylediğini aktardı.

Obama komandolarla buluşuyor

Öte yandan ABD Başkanı Barack Obama, 10 yıldır ABD'nin en çok arananlar listesinin başında yer alan El Kaide lideri Usame bin Ladin'in öldürülmesi sonrasında ilk kez New York'ta 11 Eylül 2001'deki saldırılarda ölenler anısına bir törene katıldı.

Bir zamanlar kentin simgelerinden olan İkiz Kuleler'in yükseldiği yerde, kurbanlar anısına çelenk bırakan Obama, ölenlerin yakınlarıyla, kurtarma ekiplerinde görev alanlarla ve polislerle sohbet etti.

Bin Ladin'in ölüm haberi duyulduğunda binlerce kişi ellerinde bayraklarla bu alana akın etmişti.

Obama, New York'u ziyaretinde saldırıda ilk müdahaleyi yapan itfaiye birimlerini de ziyaret etti.

Obama'nın bugün de bin Ladin'in öldürüldüğü operasyona katılan komandoların bazılarıyla biraraya geleceği açıklandı.

Kaçırılan yolcu uçakları ile düzenlenen saldırılar sonucu yaklaşık üç bin kişi yaşamını yitirmiş, New York'un merkezinde geniş bir alan yerle bir olmuştu.

Bu alanda şimdi 2013'te tamamlanmak üzere, bir '11 Eylül Anma Merkezi ve Müzesi' inşa ediliyor.

Saldırının sorumlusu olan Usame Bin Ladin'e ulaşma girişimleri ise 10 yıllık arayış ardından Pakistan'ın Abbottabad kentinde, Pazartesi gününün ilk saatlerinde sona erdi.

ABD özel timlerinin kentin dışındaki sıkı korumalı bir binaya düzenlediği saldırıda Usame bin Ladin ve binadaki biri kadın dört kişi öldürüldü.

Bin Ladin'in cesedinin denize bırakıldığı; fotoğraflarının ise yayımlanmayacağı açıklandı.

Obama, DNA testlerinin öldürülen kişinin bin Ladin olduğunu doğruladığını kaydetti ve El Kaide liderinin başından vurulmuş görüntüsünün korkunç olduğunu, bu görüntülerin yayımlanması durumunda propaganda aracı olarak şiddete kışkırtmakta kullanılabileceğini belirtti.