BIST 10.561
DOLAR 32,27
EURO 35,03
ALTIN 2.479,54
HABER /  GÜNCEL

Pakistan'da ABD karşıtı protestolar

Yerel muhabirlerin aktardığına göre başta Karaçi ve İslamabad'da olmak üzere Usame bin Ladin'in öldürülmesini protesto amacıyla düzenlenecek protestolara çok büyük katılım bekleniyor.

Abone ol

Pakistan'da El Kaide lideri Usame bin Ladin'in Amerikan ordusu tarafından öldürülmesini protesto amacıyla, binlerce kişinin katıldığı Amerika karşıtı gösteriler bekleniyor.

Gösterilere sağ eğilimli siyasi partilerin, medreselerin ve cihatçı örgütlerin siyasi kanatlarının katılabileceği belirtiliyor.

BBC muhabiri Şuayip Hasan'ın aktardığına göre en büyük gösteriler Pakistan'ın en büyük kenti ve iş dünyasının kalbi olarak görülen Karaçi'de öğle saatlerinde yapılacak.

İslamabad gibi diğer büyük kentlerde de gösteriler planlanıyor.

Yerel muhabirler, ABD'nin bundan on yıl önce Afganistan'ı işgal etmesi sonrası düzenlenen protestolardan bu yana, en büyük katılımın beklendiğine dikkat çekiyor.

Cemaat-i İslamiye örgütünün liderliğindeki İslamcı örgütler, ABD'nin Pakistan'ın egemenlik haklarını hiçe sayarak gizli askeri operasyon düzenlemesini kınadı.

Kimilerinin gözünde Usame bin Ladin, sömürgeci güçlere karşı Müslümanların haklarının savunan bir kahraman.

İslamcı örgütler, ABD'nin, bin Ladin'in nasıl öldürüldüğüne ilişkin açıklamasını yeterli bulmuyor ve açık kanıtlar sunulmasını istediklerini söylüyor.

Gösterilerde ABD'ye yönelik ağır eleştiriler planlansa da asıl hedefin Pakistan hükümeti olacağı anlaşılıyor.

Zira bir çokları, hükümetin, aksini söylese de operasyon hakkında daha fazla şey bildiğine inanıyor.

İslamcı örgütler bu nedenle Pakistan hükümetini, gizli operasyondaki rolü nedeniyle istifaya çağırıyor.

Pakistan Genelkurmay Başkanı Aşfak Kayani, benzeri bir saldırının tekrarlanması halinde, ülkesinin Washington'la ilişkilerini yeniden gözden geçirebileceği uyarısında bulunmuştu.

Protesto gösterileri, ABD'nin bin Ladin'in fotoğraflarını yayımlamayacağı yolundaki açıklamasından bir gün sonrasına rastlıyor.