BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL

Bilgisayar risk almayı öğretiyor

Samsun Milli Eğitim Müdürü Cevdet Aydın, etkili bilgisayar kullanan çocukların hatalarından ders çıkardığını, risk aldığını, sabırlı olmayı öğrendiğini belirtti.

Abone ol

İl Milli Eğitim Müdürü Cevdet Aydın, çocukların evde kullandığı yazılım programlarının iyi seçilmiş olması gerektiğine dikkat çekerek, "Bunların sadece çocuğa bir şeyi yapmasını değil, aynı zamanda düşünmesini de öğretecek nitelikte olması gerekiyor" dedi. Bilgisayarın okul ortamında olduğu gibi evde de uygun bir ortamda bulunması gerektiğini ve aileler tarafından çocuğun kullanım sırasında gözlenmesinin önemli olduğunu vurgulayan Aydın, "Çocuklara bilgisayarı nasıl kullanacağı öğretilmeli, küçük çocuk bilgisayar kullanırken aynı odada olmaya özen gösterilmeli. Çocuğa bilgisayarda hangi internet sitelerine girebileceği, ne kadar bağlantıda kalabileceği gibi konular konuşulup kurallar konulmalı. İnternet kullanımı konusunda kurallar ve sınırlar belirlemeden, çocuğun interneti sınırsız bir biçimde kullanmasına izin verilmemeli, bu onun için zararlı sonuçlar doğurabilir" diye konuştu.

Aydın, çocukların bilgisayar ekranı karşısında fazla vakit harcaması ve dolayısıyla sosyal becerilerinin yeterince gelişemediğini düşünen ailelere karşın, çocukların etkili bilgisayar kullanması halinde endişe edilecek bir şey olmadığını ifade etti. Etkili bilgisayar kullanan çocukların, hatalarından ders çıkarttığını, sabırlı olduğunu, risk aldığını, kendi kendilerine yeni beceriler kazandığını ve birbirlerine danışıp yardımlaştığını da dile getiren Aydın, şöyle devam etti:

"Çocukların kullandığı bilgisayarlarda her zaman virüs kontrolü için anti virüs programının kullanılması ve programda mutlaka 'check the internet' seçeneğinin işaretlenmesi gerekiyor. Her gün yeni virüsler ortaya çıktığı için virüs kontrol programının sürekli güncellenmesi gerekir. Ebeveynler çocuğunun internette ne yapacağı konusunda bir amaç belirlemesine yardımcı olmalı. Böylece amaçsız bir şekilde internette dolaşması engellenmiş olunur. Eğer çocuğun bilgisayarda ne yaptığı veliler tarafından anlaşılamıyorsa, çocukların anlatmaları istenmeli. Böylece çocuğun velilere bilgisayar öğretmesi de sağlanmış olur. Çocuğun interneti sınırsız kullanmasına izin verilmemeli. İnternet kullanımı için çocukla veli arasında sözleşme imzalanmalı ve bu sözleşmeye uyulmalı."