BIST 10.096
DOLAR 32,39
EURO 34,79
ALTIN 2.410,22
HABER /  DÜNYA

Biden: Erdoğan'ı sabırsızlıkla bekliyorum!

"Erdoğan'dan asla özür dilemedim" diyen ABD Başkan Yardımcısı Biden'ın Kasım ayındaki Türkiye ziyareti ile ilgili Beyaz Saray'dan açıklama: Biden, Erdoğan'la görüşmeyi sabırsızlıkla bekliyor.

Abone ol

Amerikan Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın ofisinden Anadolu Ajansı'na gönderilen açıklamada, Biden'ın Erdoğan'la bu ay içerisindeki yapacağı görüşmeyi "sabırsızlıkla beklediği" ifade edildi.

Biden'ın "Erdoğan'dan asla özür dilemedim" şeklindeki sözlerine değinilmeyen açıklamada, Biden'ın üniversitedeki konuşmasında Türkiye'nin Suriye'de IŞİD veya şiddet yanlısı aşırıcıların büyümesine destek verdiği veya imkan sağladığını ima etmek istemediği belirtilerek, bir yanlış anlaşılmanın söz konusu olduğu ifade edildi.

"Başkan Yardımcısının CNN'e verdiği mülakatta söylediği gibi, gerçekten bir yanlış anlaşılma vardı. Biden, Türkiye'nin Suriye'de IŞİD veya şiddet yanlısı aşırıcıların büyümesine destek verdiği veya imkan sağladığını ima etme niyetinde değildi. Başkan Yardımcısının yine belirttiği gibi, Biden Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bu ay görüşmeyi bekliyor."

ÖZÜR POLEMİĞİ

Joe Biden 2 Ekim’de Harvard Üniversitesi'nde yaptığı konuşmada, IŞİD ile mücadelede bölgedeki müttefiklerini eleştirmiş ve şunları söylemişti;

“Cumhurbaşkanı Erdoğan, bana (Suriye’de radikallerin silahlandırılması konusunda) 'Siz haklıydınız, çok fazla insanın (Suriye’ye) geçişine izin verdik' dedi. Şimdi sınırı kapatmaya çalışıyorlar.”

Erdoğan’a 4 Ekim’de Biden’ın bu açıklaması sorulduğunda “Eğer bu tür ifadeler kullandıysa Biden benim için tarih olur” yanıtını verdi.

Beyaz Saray bu söz üzerine bir açıklama yayınladı ve Biden’ın Erdoğan’ı arayarak sözleri nedeniyle özür dilediğini duyurdu. Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest ise konuyu “Başkan Yardımcısı’nın özrü, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın özel konuşmalarındaki görüşlerini yanlış ifade etmesiyle ilgiliydi” diyerek konuya netlik kazandırdı.

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği de Biden-Erdoğan telefon görüşmesine ilişkin yayınladığı notta şu bilgilere yer verdi:

"Başkan Yardımcısı Joe Biden, Harvard Üniversitesi'nde yaptığı son açıklamalara netlik kazandırmak amacıyla bugün Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir görüşme gerçekleştirmiştir. Başkan Yardımcısı, Türkiye ya da bölgedeki diğer müttefik ve ortak ülkelerin, kasıtlı olarak IŞİD'in veya Suriye'deki diğer şiddet yanlısı aşırılık yanlısı grupların büyümesini sağladığı ya da kolaylaştırdığı yönündeki her türlü imadan ötürü özür dilemiştir. Başkan Yardımcısı, ABD'nin, IŞİD belasıyla mücadele etmek için aralarında Türkiye'nin de bulunduğu dünyanın dört bir yanındaki müttefiklerimiz ve ortaklarımız tarafından verilen taahhütlere ve yapılan fedakârlıklara büyük değer verdiğini ifade etmiştir. İki lider, IŞİD ile mücadelede Türkiye ve ABD'nin birlikte ve yakın şekilde çalışmasının öneminin bir kez daha altını çizmişlerdir."
Joe Biden’ın Kasım ayının üçüncü haftasında Türkiye’yi ziyaret etmesi planlanıyor.