BIST 10.050
DOLAR 32,38
EURO 34,69
ALTIN 2.400,64
HABER /  GÜNCEL

Hollanda: Cihatçı grupların olası saldırıları 'önlendi'

Hollanda İçişleri Bakanı, son günlerde cihatçı gruplara yönelik operasyonlar sonucu olası saldırıların önüne geçildiğini söyledi. Bu arada savaşmak için Hollanda'dan Orta Doğu'ya gidenlerin sayısında önemli oranda artış olduğu belirtiliyor.

Abone ol

Hollanda İçişleri Bakanı Ronald Plasterk, cihatçı gruplarla bağlantılı kişilere yönelik operasyonlar sonucu olası saldırıların önlendiğini açıkladı.

Hollanda'da son dönemde savaşmak için Irak ve Suriye'ye giden kişilerin sayısının arttığı belirtiliyor.

Son dört gün içinde sekiz "cihat yolcusunun" daha pasaportuna el kondu.

Katılımlar sadece Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ve El Nusra Cephesi'yle de sınırlı değil.

Çok sayıda "yerli" Hollandalı'nın da Irak'taki Kürt gruplara katıldığı belirtiliyor.

Hollanda İçişleri Bakanı Plasterk, katıldığı bir radyo programında son günlerde cihatçı gruplara yönelik operasyonlar sonucu olası saldırıların önüne geçildiğini söyledi.

Plasterk'e göre, operasyonlarda ele geçirilen çok sayıda malzemeye bakıldığında, yakalanan kişiler hiç de masum işlerle uğraşmıyordu.

Yasal düzenleme hazırlığı

Hollanda, cihat gruplarına katılımı önlemek için yeni bir yasal düzenleme hazırlığında. Yeni düzenleme kapsamında, sosyal medyadaki nefret söylemi ve şiddet çağrısı yapanların özel bir polis birimi tarafından takibi de öngörülüyor.

Çıkarılacak yasa ile bu gruplara katılanların vatandaşlığının geri alınması da mümkün olacak.

Güvenlik kaynakları, son dönemde savaşmak için Hollanda'dan Ortadoğu'ya gidenlerin sayısında önemli ölçüde artış olduğunu belirtiyor.

Evlere polis baskını

Savcılıktan yapılan açıklamaya göre, önce Türkiye'ye oradan da Suriye'ye gitmek istedikleri belirlenen 19 yaşındaki iki kadın Rotterdam Havaalanı'nda gözaltına alındı.

Sorgularının ardından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan iki kadının pasaportlarına el kondu.

Hollanda polisi, Rotterdam, Eindhoven, Arnhem ve Doesberg kentlerinde de dokuz eve baskın yaptı. Operasyonda, Nusra Cephesi'ne katılma hazırlığı yaptıkları belirtilen altı erkek gözaltına alındı. Bu kişilerin pasaportlarına da el kondu.

Lahey Mahkemesi de, Suriye'deki cihatçı gruplara eleman topladığı belirlenen İmad el O.'ya 240 saat kamuda çalışma ve üç ay hapis cezası verdi.

İmad el O., 16 yaşındaki bir kız çocuğunu Suriye'ye göndermek isterken yakalanmıştı. Mahkeme, Suriye'deki silahlı gruplarla ilişkide oldukları belirtilen üç zanlının duruşmasını da 1 Aralık'a erteledi.

Eski askerler IŞİD'e karşı

Hollanda'dan savaşmak için Irak ve Suriye'ye gidenler sadece cihatçılarla sınırlı değil. IŞİD'e karşı savaşan Kürt gruplara katılımların da yüksek olduğu belirtiliyor.

Volkskrant gazetesinin araştırmasına göre IŞİD'le mücadele için Iraklı Kürt gruplara katılanlar arasında çok sayıda "yerli" Hollandalı da var. Bunların çoğunluğu da eski ordu mensupları. Bunların sayısının 20 civarında olduğu belirtiliyor.

Hollanda Kürt Federasyonu (FEDKOM) yöneticileri, son haftalarda çok sayıda Hollandalı'nın, Kürtler'in yanında savaşmak için başvurduğunu belirtiyor.

FEDKOM yöneticilerinden Agid Korkmaz, Kürtlerin yeterince insan gücüne sahip olduğunu, asıl ihtiyaçlarının ağır silahlar olduğunu söylüyor. Korkmaz, "Eğer bize başvuran kişiler gerçekten gitmek istiyorsa mutlaka başka bir yol bulmuşlardır" diyor.

Hollanda Kürdistan Demokrat Partisi (KDPNL) Başkanı Ömer Zawiti de, 6 hafta önce Irak'taki Duhok kenti yakınlarında 3 Hollandalı eski asker gördüğünü söylüyor.

Hollandalı motosiklet kulübü No Surrender'ın 3 üyesi de IŞİD'e karşı savaşmak için Iraklı Kürt gruplara katılmıştı. Motor kulübü üyeleri Kürdistan TV'ye yaptıkları açıklamada Kuzey Irak'a büyük bir grupla geldiklerini söylemişlerdi.

Hollanda cihatçı gruplara katılımları önlemek için yoğun önlemler alırken, IŞİD'e karşı savaşmak isteyenlere engel çıkarmıyor.

Savunma Bakanlığı: Sorun değil

Hollanda Savunma Bakanlığı da eski askeri personelin IŞİD'e karşı savaşmasında bir sorun görmüyor.

Bakanlık kaynakları, Hollanda basınına yaptığı açıklamada, "Bizden ayrılmış eski askerlerin özel hayatlarını nasıl yönlendirdiklerine karışmayız" diyor.

Bakanlık, ancak aktif görevdeki askerlerin silahlı gruplara katılımının inceleme konusu yapılabileceğini vurguluyor.

'Savaşsız yapamazlar'

Askeri tarihçi Christ Klep de, eski askerlerin Ortadoğu'daki savaşa katılmalarını yadırgamıyor. Klep'e göre, birçok asker aktif görevden sonra sivil yaşama ve topluma uyum gösteremiyor. Bu nedenle de çeşitli bahaneler yaratıp savaş ortamına dönmeye çalışıyorlar.

Klep, Hollandalı eski askerlerin, "özgürlük ya da haksızlığa karşı savaşmaya gittikleri" bahanesine sığındıklarını belirtiyor.

Hollandalı askeri tarihçi, "Asıl sevdikleri savaştır ve savaşsız yapamazlar. Çok büyük adalet duyguları vardır ama gerçekte ne için savaştıklarını bilmezler" diyor.

Ancak Hollanda savcılığına göre, IŞİD'e karşı savaşa gitmek de suç. Savcılık, Irak ve Suriye'deki durumun yakından izlendiğini belirtiyor. Sadece cihatçı gruplara katılanlar değil. Onlara karşı savaşanlar da buna dahil.

Savcılığa göre Kürt gruplarla birlikte IŞİD'e karşı savaşanlar da, "savaş suçu, cinayet ve cinayete teşebbüsten" yargılanabilecek.