BIST 10.046
DOLAR 32,36
EURO 34,74
ALTIN 2.410,46
HABER /  GÜNCEL

Bingöl suikastinde ölümcül şüphe!

Bingöl'de iki polisin şehit olduğu saldırıda kullanılan silahlarla, olayın faili oldukları iddiasıyla öldürülen 4 kişinin üzerinden çıkan silahların balistik raporlarının örtüşmediği belirtiliyor.

Abone ol

Bingöl’de, İl Emniyet Müdürü Atalay Türker’e 9 Ekim günü düzenlenen saldırıya ilişkin olarak düzenlenen balistik raporunda, iki polisi şehit eden, il emniyet müdürünü de yaralayan mermilerin, olay sonrası öldürülen 4 kişinin üzerinde bulunan silahlardan çıkmadığı belirtildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu, olaydan sonra kısa aralıklarla yaptıkları açıklamalarda, Genç ilçesinde öldürülen 4 kişiyi kast ederek, “güvenlik güçlerinin failleri kısa sürede bulduğunu” söylemişlerdi. 

Kobani’deki IŞİD kuşatmasını protesto etmek için yapılan gösterilerden sonra şehir merkezinde incelemelerde bulunan Bingöl Emniyet Müdürü Atalay Türker, İl Emniyet Müdür Yardımcısı Atıf Şahin, Başkomiser Hüseyin Hatipoğlu ve koruma polisi Uğur Adlı, 9 Ekim günü saldırıya uğramış; Atıf Şahin ve Hüseyin Hatipoğlu’nun hayatını kaybettiği saldırıda Emniyet Müdürü Atıf Şahin ve koruma polisi de yaralanmıştı. Bu saldırıdan sadece 1 saat 15 dakika sonra Genç ilçesi yolunda 12 AR 900 plakalı araç içerisindeki 4 kişi çatışmada öldürülmüş ve "ölen şahısların olayı gerçekleştiren teröristler oldukları" iddia edilmişti. 

T24 haber portalından Tahir Alperen’in haberine göre, bu çatışmada öldürülen kişilerin üzerinde bulunan silahlarda yapılan balistik inceleme, söz konusu silahların polislerin şehit edildiği saldırıda kullanılan silahlar olmadığını ortaya çıkardı. 

Öldürülen 4 kişinin üzerinden çıktığı belirtilen iki Kalaşnikof marka tüfek, balistik incelemesi yapılmak üzere Diyarbakır Kriminal Polis Laboratuvarı’na gönderildi. Laboratuvarda yapılan eşleşme incelemesinde, öldürülenlerin üzerinden çıktığı kaydedilen Kalaşnikof marka silahların suikast eyleminde kullanılmadığı saptandı.

T24 sitesinde yer alan habere göre, gönderilen silahlar ve polislerin üzerinden çıkan kurşunların eşleştirildiği kriminal raporunda şu ifadelere yer verildi:

“10.10.2014 tarihli ve DYR-BLS-2014-04698 sayılı uzmanlık raporu tanzim ettiğimiz 56-1 27179577/49478 ve 56-1 27111679 numaralı 7.62x39 mili metre çap ve tipinde fişek atan kalaşnikof marka toplam 2 adet tüfekten elde ettiğimiz mukayese mermi çekirdekleriyle mikroskopta ayrı ayrı yapılan karşılaştırmalarında aralarında çeşitli karakteristik izler yönünde farklılıklar bulunduğu görülmüş olup, 7.62 milimetre çapında bir adet deforma mermi çekirdeği ve teşhis niteliği bulunan bir adet mermi çekirdeği, gömlek parçasının söz konusu 56-1 27179577/49478 ve 56-1 27111679 numaralı 7.62x39 mili metre çap ve tipinde fişek atan kalaşnikof marka toplam 2 adet tüfekten atılmadıkları tespit edilmiştir.”

BAŞBAKAN ‘FAİLLER CEZALANDIRILDI’ DEMİŞTİ

Başbakan Ahmet Davutoğlu, bu saldırıdan sonra yaptığı bir açıklamada, Bingöl’de iki polis memurunun şehit edilmesi olayının faillerinin kısa süre içinde cezalandırıldığını söylemişti. Davutoğlu, iki polisin şehit olduğu saldırıda yaralanan Emniyet Müdürü Atalay Ürker'i hastanede ziyaretinin ardından, hastane çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, “Saldırının failleri konumundaki teröristler bir, iki saat içerisinde cezalandırıldı” demişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da, 12 Ekim’de Gümüşhane’de yaptığı konuşmada, “Güvenlik güçlerinin katilleri anında bulduklarını ve ölü olarak ele geçirdiklerini” söylemişti.

Bu olayla ilgili bir başka ilginç detay ise öldürüldüğü söylenen 5. kişinin izine rastlanmamasıydı. İçişleri Bakanı Efkan Ala saldırının ardından düzenlediği basın toplantısında, Genç ilçesinde 5 kişinin öldürüldüğünü açıklamış, ancak öldürüldüğü iddia edilen beşinci kişi Erhan Şenyuva’nın ne cenazesi bulunmuş ne de kendisinden bir haber alınabilmişti. 

DOKUZ GÖZALTI TEK TUTUKLAMA

Saldırı sonrası soruşturmada gözaltına alınan 9 kişiden 8’i serbest bırakılırken, tutuklanan tek şüpheli olan Ali Kılıç G. De ifadesinde, “Çatışmada öldürülen 4 kişiye öncülük yapıyordum. Ne o kişilerin, ne de benim suikast ile hiçbir alakamız yok. Emniyet Müdürü'ne saldırıyı sonradan öğrendim. Öldürülen 4 kişi de Erzurum’dan Diyarbakır kırsalına geçiyordu. Bingöl merkeze gelmeden şehir dışından geçiş yaptık. PKK ’ya yardım ettiğim doğru, ancak suikastla bir alakamız yok” demişti.

SIRRI SÜREYYA ÖNDER, ‘BALİSTİK RAPORUNU AÇIKLAYIN’ DEMİŞTİ

Konuyla ilgili dün bir açıklama yapan HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Bingöl saldırısıyla ilgili olarak TBMM’de bir araştırma komisyonu kurulmasını istediklerini, ancak AKP ’nin buna karşı çıktığını söyledi. Önder, "en azından polisleri şehit eden silahlardan çıkan kurşunlar ile olaya ilişkin öldürülen kişilere sıkılan kurşunların balistik raporunun kamuoyu ile paylaşılmasını" istemişti.