BIST 10.320
DOLAR 32,25
EURO 35,08
ALTIN 2.464,28
HABER /  GÜNCEL

Biden: 'ABD, Çin'in tartışmalı hava sahasından endişeli'

ABD Devlet Başkanı yardımcısı Joe Biden, Asya turuna çıkarken, Çin’in hak ilan ettiği yeni hava savunma bölgesinin ABD’yi ‘derinden endişelendirmeye devam ettiğini’ ifade etti.

Abone ol

ABD Devlet Başkanı yardımcısı Joe Biden, Asya turuna çıkarken, Çin’in hak ilan ettiği yeni hava savunma bölgesinin ABD’yi ‘derinden endişelendirmeye devam ettiğini’ ifade etti.

Biden, Japonya’nın Asahi gazetesine verdiği yazılı yanıtta, Çin ve Japonya’nın gerginliği dindirmek için önlem alması gerektiğini belirtti.

Pazartesi geç saatlerde Tokyo’ya inen Biden altı günlük Asya ziyareti kapsamında, Japonya’dan sonra Pekin’e ve ardından Seul’a geçecek.

ABD ve Japonya, Çin’in, Japonya’nın hak iddia ettiği ve kontrolü altındaki adalar ve Güney Kore’nin üzerinde hak iddia ettiği batık kayaları içeren bölgede Hava Savunma Tanıtım Bölgesi (ADIZ) ilan etmesine ABD ve Japonya tepki göstermişti.

Çin, Hava Savunma Tanıtım Bölgesi içindeki uçakların, uçuş planlarını belgelemek gibi belirli kurallara uyulması gerektiği, aksi halde “acil savunma önlemleriyle” karşı karşıya kalabilecekleri uyarısında bulunmuştu.

ABD, Japonya ve Güney Kore askeri uçakları bu kurallara karşı çıkmış, Japon ticari uçakları da hükümetin ‘kurala uymama’ talebini yerine getirme kararı almıştı.

Çin, bölgede seyir halinde olan ABD ve Japon uçaklarının izlenmesi için savaş uçaklarını bölgeye sevk ettiğini duyurmuştu.

'Güven inşa edilmeli'

Joe Biden, Asahi gazetesindeki demecinde, ‘gerginliğin dindirilmesi amacıyla Çin ve Japonya’nın kriz yönetim ve güven inşa edilmesi konusunda anlaşmaları gerektiğini’ ifade etti.

Biden, ‘bölgede barış, güvenlik ve refahı tehdit edebilecek eylemlerinden kaçınmanın önemini’ vurguladı.

Japonya Başbakanı Şinzo Abe de bu konunun Biden ile görüşmesinde gündeme gelmesini beklediğini dile getirdi.

Tokyo, ulusal Japonya Havayolları (JAL) ve Nippon Havayolları’nın (ANA) transit bölgeden geçerken uçuş planlarını Çin’e iletmemeleri talimatını vermişti.

Fakat Cuma günü ABD, “uçakların yabcı ülkeler tarafından belirlenen ‘NOTAM’ (uçuş ve yer emniyetini etkileyebilecek bazı önemli durumlardan havacıların haber edilmesi için yayımlanan bildiri ‘Notice to airmen’) kurallarına uyumlu davranmalarını beklediğini” duyurmuştu.

ABD Dışişleri Bakanlığı, bu açıklamanın ‘ABD hükümetinin Çin’in yeni ilan edilen Hava Savunma Tanımı Bölgesi çerçevesindeki taleplerini kabul ettiği anlamına gelmediğini’ belirtti.

Japon Kyodo haber ajansının aktardığına göre Başbakan Şinzo Abe, daha sonra diplomatik kanallar aracılığıyla Washington’la iletişime geçip ‘ABD hükümetinin ticari uçakların uçuş planlarını Çin’e açıklamasını istemediği konusunda’ teyit aldıklarını söyledi.