BIST 10.260
DOLAR 32,33
EURO 34,77
ALTIN 2.388,31
HABER /  GÜNCEL

Beyaz yakalılar işsiz

TÜİK verilerine göre, geçtiğimiz yıl üniversite mezunları arasında işsizlik oranı 287 bine ulaştı.

Abone ol

TÜİK verilerine göre, geçtiğimiz yıl üniversite mezunları arasında işsizlik oranı 10.2, işsiz sayısı ise 287 bin oldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, CHP Ordu Milletvekili Sami Tandoğdu'nun soru önergesine verdiği yazılı yanıtta işsizlik oranlarına ilişkin bilgi verdi.

Başesgioğlu, TÜİK verilerine göre, 2005'te yüksekokul veya fakülte mezunları arasında işsizlik oranının yüzde 10.2, işsiz sayısının 287 bin kişi olduğunu belirtti. Bakan Başesgioğlu, eğitimli gençlerde işsizlik oranının yüksek olmasının, işgücü piyasasının niteliklerinden, eğitim sisteminden ve değişen üretim yapılarından kaynaklanan pek çok nedene bağlanabileceğini söyledi.

Başesgioğlu, ''eğitimli gençlerimizin istihdamı için, genel olarak istihdama yönelik ekonomi politikalarının istikrarlı ve kararlı biçimde uygulanması ve üç yıldır yakalanan ve işsizliği azaltmada en etkin çözüm olan düzenli bir ekonomik büyüme hızının sürdürülebilirliğinin sağlanması gerekmektedir" dedi. Başesgioğlu, bu amaçla hazırlanan Ulusal Mesleki Yeterlikler Kurumu Kanun Tasarısı'nın bir an önce yasalaşması için çalışmaların sürdüğünü vurguladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, işsizliğe neden olan unsurları ise şöyle sıraladı:

Sürekli nüfus artışı
İstihdam yaratıcı iç ve dış kaynaklı yatırımların azalması
Geçiş ekonomisi olmaktan kaynaklanan sorunlar
İşgücü niteliğinin düşük olması

Bakan Başesgioğlu, bu sorunların çözümünün, günübirlik politikalarla değil, uzun vadeli, ekonomik ve sosyal temelleri güçlü stratejik planlarla olacağına işaret etti. Bakan Başesgioğlu, TÜİK'in yıllık işgücü anketine göre, 2005'te toplam istihdamın 22 milyon 46 bin kişi olduğunu, bunun 3 milyon 27 bininin kamu sektöründe, 19 milyon 19 bininin ise özel sektörde çalıştığını belirtti.

TÜİK'in açıkladığı verilere göre, Türkiye'de işsizliğin en yoğun olduğu bölge, yüzde 13.8 ile Doğu Anadolu. Bu bölgeyi, yüzde 13.1 ile Akdeniz bölgesi izliyor.