BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,86
ALTIN 2.386,24
HABER /  GÜNCEL

Berlusconiye 'siyasetten men' cezası

Berlusconi'ye "vergi kaçakçılığı suçu" işlediği gerekçesiyle verilen 2 yıl siyasetten men cezası Yargıtay tarafından onaylandı. Bu karar, Berlusconi'nin Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılma planlarını da etkileyebilir.

Abone ol

İtalya eski Başbakanı Silvio Berlusconi, vergi kaçakçılığı suçu işlediği gerekçesiyle 2 yıl siyasetten men cezası almıştı. Yargıtay, Berlusconi'ye verilen cezayı dün onayladı.

77 yaşındaki eski Başbakan, geçen Kasım ayında İtalyan Senatosu'ndan azledilmişti.

Geçen hafta Avrupa Parlamentosu seçimlerine girmek istediğini söyleyen Berlusconi'nin, mahkumiyet kararı nedeniyle bu planından vazgeçeceği düşünülüyor.

Berlusconi, sahibi olduğu Mediaset şirketinde Amerikan televizyonlarının yayın haklarının satışı sırasında vergi kaçakçılığı yapmakla suçlanıyordu. Mahkeme geçen Ağustos ayında Berlusconi'nin suçlu olduğuna karar vermişti.

Davada Mediaset şirketinin televizyon haklarını denizaşırı şirketler vasıtasıyla şişirilmiş fiyatlara aldıkları ileri sürülmüştü. Savcılar, Mediaset'in beyan ettiği tutarın bir kısmının, yasadışı ödenekleri de kapsadığını iddia etmişlerdi. Savcılar, böylelikle Mediaset'in yasadışı ödenekleri vergiden düştüklerini belirtmişti.

20 yıllık siyaset hayatı boyunca onlarca davada yargılanan Berlusconi'ye ilk mahkumiyet kararı bu davada verildi.

Dava sonucunda Berlusconi 4 yıl hapis ve 5 yıl da kamu görevinden men cezası aldı. Ancak 2006 tarihli Af Kanunu sayesinde 4 yıllık hapis cezası 1 yıla indirildi ve ilerleyen yaşı gereği de bu ceza sosyal hizmete çevrildi.

5 yıl siyasetten men cezası ise Temyiz Mahkemesi tarafından 2 yıla indirilmişti.

Bu karar üzerine Senato'dan azledilen Berlusconi, azil kararını "Bugün acı bir gün, demokrasi için yas günü" diyerek yorumlamıştı.

Yargıtay, Berlusconi'nin 2 yıl kamu görevinden men cezasını dün onayladı ve böylece karar kesinleşti.

Söz konusu karar, Berlusconi'nin Mayıs ayındaki Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılmasını da engelliyor.

Berlusconi'nin avukatı Niccolo Ghedini, Yargıtay kararının kendilerini hayal kırıklığına uğrattığını söyledi.