BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Berlusconi Tunus'u dost ülke ilan etti

İtalya Başbakanı Berlusconi Tunus'u dost ülke ilan etti

Abone ol
İtalyaBaşbakanı Silvio Berlusconi, ’insan tsunamisi’ olarak tanımladığı mülteci sorununu ilk elden çözmek üzere Tunus’a gitti. Tunus yönetimiyle biraraya gelen Berlusconi, "Tunus dostumuzdur. Sorunu dostça çözeceğiz" dedi.

Beraberinde İçişleri Bakanı Roberto Maroni olduğu halde Tunus’a resmi ziyarette bulunan Berlusconi, Tunus geçici Cumhurbaşkanı Fuad Mebazaa ile görüştü. Daha sonra Tunus geçici Başbakanı Beci Kaid Essebsi ile biraraya gelen Başbakan Berlusconi, görüşme öncesinde, "Biz işbirliği ve dostluk ortamında sorunlarımızı çözmek için dost bir ülkedeyiz" dedi.

Tunus’da halk ayaklanmasıyla gerçekleştirilen rejim değişiminin ardından İtalya bu ülkeden ciddi bir mülteci akınıyla karşı karşıya kaldı. Tunus’a 138 kilometre mesafedeki İtalyan adası Lampedusa’ya, buldukları balıkçı tekneleriyle ulaşan Tunuslu mültecilerin sayısı 15 bine ulaşınca halkın tepkisini de değerlendiren Berlusconi, ’acilen ve kesin çözüm’ arayışıyla rotasını Tunus’a çevirdi.

Berlusconi’nin halefini mülteci akınını engellemesinin yanısıra halihazırda İtalya’da bulunan Tunuslu mültecilerin ülkelerine dönebilmeleri için bir formül üzerinde anlaşmaya ikna etmesi bekleniyor. İtalya’nın Tunus yönetimine teklifi, müllteci sorununu çözmesi karşılığında "ekonomik yardımda bulunmak" olacak.