BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

Berdele 34 yıl hapis

Diyarbakır Savcılığı, çocuklarını berdel usulüyle evlendiren iki kişi hakkında "cinsel istismar" suçundan dava açtı

Abone ol

Diyarbakır'da çocuklarını "berdel" usulüyle evlendiren Mehmet A. ve Ramazan K. hakkında, "Çocuğun nitelikli cinsel istismarı" suçundan 34'er yıl hapis istemiyle dava açıldı.
Diyarbakır Savcılığı'nın hazırladığı iddianamede, 15 yaşındaki M.A ile H.K'nin, yörede yaygın gelenek olan "berdel" gereği evlendiklerinin açıkça anlaşıldığını belirtildi. Basında yayımlanan haberlerin ihbar kabul edilerek soruşturma başlatıldığının belirtildiği iddianamede şunlar kaydedildi:
"Yapılan araştırmada, Ayşe A.'nın Ferhat K. ile kaçarak evlenmesinden sonra, yörede yaygın olarak bulunan âdetlerden berdel kapsamında, Ferhat'ın kız kardeşi olan H.K ile Ayşe'nin kardeşi M.A. evlendirilmişlerdir."
İddianamede, M.A.'nın, basına konu olan haberde "berdel" geleneğinin yanlış olduğunu söylediği yeraldı. H.K.'nin ise kendisinin bilgisi olmadan "berdel gereği M.A'ya verildiğinin" kendisine söylendiğini ifade edildi.
M.A. ile H.K., savcılık ifadelerinde ise birbirlerini sevdiklerini ve ailelerinin rızasıyla evlendiklerini ileri sürdü. İddianamede, H.K'nin ifadesinde hamile olduğunu söylediği kaydedildi. Mehmet A. ve Ramazan K. da çocukların karşılıklı olarak birbirini sevdiğini söyledi. İddianamede, mağdurların yaşı dikkate alındığında, olay tarihinde 15 yaşını bitirmedikleri, bu nedenle herhangi bir cinsel ilişki için muvafakatlerinin aranmadığı da belirtildi.

Kaynak: Milliyet