BIST 9.711
DOLAR 32,52
EURO 34,79
ALTIN 2.421,27
HABER /  GÜNCEL

Berat Kandili ne zaman 2016 Berat anlamı ve önemi ne?

Berat Kandili ne zaman? 2016 yılı Berat Kandili 21 Mayıs cumartesi günü kutlanacak. Ramazan ayından öncesi son kandil olan Berat anlamı itibariyle de büyük öneme sahip. İşte Berat Kandili ve Berat kelimesinin anlanın detayları...

Abone ol

Berat Kandili cumartesi gecesi kutlanacak.

2016 yılında Şaban ayının 14’üncü gecesini 15’ine bağlayan gece Berat Kandili olarak kutlanıyor. 2016 yılında Berat Kandili  21 Mayıs 2016 gecesini 22 Mayıs 2016’e bağlayan gece kutlanacak. 

Berat Kandili ne zaman 2016

BERAT NE DEMEK BERAT İSMİNİN İSLAMDA ANLAMI

Berat (Berâet), Arapça'da temize çıkma anlamına gelir. Berat Kandili aynı zamanda Rahmet Gecesi gibi adlarla da anılır.

Kur'ân-ı Kerim'de, suçsuzluk, kurtuluş belgesi (Kamer, 54/43) ve müşriklerle her türlü ilişkiyi kesme, onlardan uzak durma (Tevbe, 9/1) anlamlarında iki yerde berâet kelimesi geçmektedir. Hadislerde ise genellikle, günahtan kurtulma, bir iş veya zümreden uzak durma anlamlarında kullanılmıştır. Allah'ın rahmet, lütuf ve mağfiretiyle tecelli ettiği bu gecede kullarına bağışlanma kapılarını ardına kadar araladığı vurgulanır. Berat gecesi, Allah’ın dua eden müminlerin dualarına icabet ettiği, günahları affettiği ve ibadetleri kat kat fazla ödüllendirdiği bir gece olarak biliniyor.

Berat Gecesinin beş ayrı özelliği:

1. Bütün hikmetli işlerin ayırımına başlanması.

2. Bu gecede yapılacak ibadetlerin diğer vakitlere nispetle kat kat sevaplı olması.

3. İlâhi rahmetin bütün âlemi kuşatması.

4. Allah’ın af ve bağışlamasının coşması.

5. Peygamberimize tam bir şefaat yetkisinin verilmiş olması.

BERAT KANDİLİ GECESİNİN FAZİLETLERİ

Berat Gecesi İslam alemi için en hayırlı gecelerden biridir. Zira bu gece amel defteri yazılır. Hazreti Muhammed,  Berat Gecesi'nin önemini şöyle anlatmıştır:

-Bu yıl içinde doğacak her çocuk, bu gece deftere geçirilir.

-Bu yıl içinde öleceklerin isimleri, bu gece özel deftere yazılır.

-Bu gece herkesin rızkı tertip olunur.

-Bu gece herkesin amelleri Allahü teâlâya arz olunur.

HAZRETİ MUHAMMED'İN BERAT GECESİ DUASI

Berat Kandili gecesini ganimet bilmeli, tevbe istiğfar etmeli, kaza namazı kılmalı, Kur’an-ı Kerim okumalı, bilhassa ilim öğrenmeli. Hazreti Muhammed Berat Gecesi'nde, "Allahümmerzuknâ kalben takıyyen mineşşirki beriyyen lâ kâfiren ve la şakiyyâ" duasına okurdu.

Hazreti Muhammed Berat Kandili'nde şöyle dua ederdi;

“Allah’ım! Azabından affına, gazabından rızana sığınıyorum, senden yine sana ilticâ ediyorum. Senin şanın yücedir. Sana yaptığım senayı, senin kendine yaptığın senaya denk bulmuyorum. Sana layık bir surette hamd etmekten acizim.”