BIST 9.555
DOLAR 32,45
EURO 34,49
ALTIN 2.470,38
HABER /  EKONOMİ

Benzine rekor zam yolda 1 gecede zirve yaptı!

Benzin fiyatlarına rekor zam yolda. Dolar kurundaki hızlı yükselişle zamlanan akaryakıt fiyatları OPEC'in üretimi kısma kararı sonrası daha da yükselecek.

Abone ol

Petrol fiyatları OPEC üyesi olmayan Rusya'nın da katıldığı üretimi kısma anlaşmasının ardından gördüğü yüksek işlem hacmiyle beraber yüzde 12'nin üzerinde bir artış gösterdi. OPEC'in kararının Türkiye'ye yansıması 'yüksek bir benzin ve motorin zammı' olacak. 

1,5 AYIN ZİRVESİNE ÇIKTI

Anlaşmanın duyurulmasının ardından Brent ham petrolün varil fiyatı yüzde 12'nin üzerinde yükselerek yeniden 50 dolar seviyesinin üzerine çıktı ve 52.31 dolar oldu. Brent petrol böylece 1,5 ayın zirvesine çıktı.

PETROL DAHA DA YÜKSELİR Goldman Sachs Group Inc.'in yayınladığı petrol fiyatları analizine göre, OPEC ve Rusya'nın daha az petrol üretecekleri yönündeki sözlerine sadık kalmaları durumunda petrol fiyatları, varil başına 60 doların üzerine tırmanabilir.

ABD türü ham petroldeki artışlar ise sınırlı kaldı ve 50 doların altındaki hareket devam etti. ABD türü ham petrolün varil fiyatı 49.81 dolardan işlem gördü.

OPEC KARARI NE ANLAMA GELİYOR?

OPEC toplantısında petrol üretiminin kısılması anlaşması petrol arzının azalmasına yol açacağı için fiyatlarda yukarı yönlü bir hareket yaşandı. Petrol fiyatlarındaki yükseliş petrol ihraç eden ülkeler için pozitif olurken, Türkiye gibi petrol ithalatçısı ülkeler için olumsuz bir haber. Petrol fiyatlarındaki artış Türkiye gibi ülkeler için cari açığın artmasına ve enflasyonun yükselmesine yol açabilir.

BENZİNE ZAM GELEBİLİR 

Petrol fiyatlarındaki hızlı yükseliş araç sahiplerini de yakından ilgilendiriyor. Akaryakıt ürünlerinin fiyatında döviz kurları ve petrol fiyatları belirleyici oluyor. Dolarda son dönemde görülen yükselişe petrol fiyatlarının da eklenmesiyle akaryakıta yeni zam kaçınılmaz gibi görünüyor.