BIST 9.717
DOLAR 32,54
EURO 34,90
ALTIN 2.439,78
HABER /  EKONOMİ

Benzin fiyatı 5 lirayı bulur mu?

Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol Sendikası Genel Başkanı Ferruh Temel Zülfikar, akaryakıtla ilgili memnuniyetsizlikleri anlattı

Abone ol

Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası (TABGİS) Genel Başkanı Ferruh Temel Zülfikar, akaryakıt satışlarıyla ilgili kesinlikle bir memnuniyetsizlik bulunduğunu söyledi.

Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası (TABGİS) Genel Başkanı Ferruh Temel Zülfikar, akaryakıt satışlarıyla ilgili kesinlikle bir memnuniyetsizlik bulunduğunu belirterek, ''Mevcut kar marjlarıyla bayiler ve dağıtım firmalarının uzun süre bu hizmeti aynı kalitede sürdürebilmeleri mümkün gözükmüyor'' dedi.

İL İL BENZİN FİYATLARI

Son yapılan zammın ardından 95 oktan kurşunsuz benzinin fiyatı Ankara ve İzmir'de litresi 4,85 ile 4,86 lira aralığında, İstanbul'da ise 4,84 ile 4,85 lira arasında satılıyor. Üç büyük ilde 97 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı da 4,94 ile 4,95 lira aralığında satışa sunuluyor

Zülfikar, 95 ve 97 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatına yapılan zamları AA muhabirine değerlendirdi. Son 6 aylık seyre bakıldığında brent petrol fiyatında yaklaşık yüzde 6,43 oranında bir artış, aynı dönemde ABD dolarında yaklaşık yüzde 1,55 azalma olduğunu belirten Zülfikar, ''Bu dönemde benzinde yüzde 8,52, motorinde de yüzde 9,64 oranında bir artış var. Benzin ve motorin fiyatlarındaki artış brent petrol ve doların artışıyla seyir halinde gidiyor'' diye konuştu.

BENZİNİN FİYATI 5 TL'Yİ BULUR MU?

Zülfikar, benzinin litre fiyatının 5 lirayı bulma ihtimalinin yine brent petrol ve ABD dolarının artışına bağlı olduğunu anımsatarak, ''Bu seyirle devam ederse benzinin litre fiyatının 5 lirayı bulması mümkün değil'' dedi.

SATIŞLARLA İLGİLİ MEMNUNİYETİSZLİK VAR

Aylık satılan araç sayısı ile satılan akaryakıt bir araya getirildiğinde tüketimin düştüğünü vurgulayan Zülfikar, şunları kaydetti:

''Kaçak akaryakıttan dolayı da bu konuda sektörle ilgili tam bir çizelge veremiyoruz. Satışlarla ilgili kesinlikle bir memnuniyetsizlik var. Akaryakıt bayilerinin ve dağıtım firmalarının karı kuruşla sabitlenmiştir. Bu, hiçbir zaman yüzdesel bir oran değildir. Dolayısıyla artışlarla aynı oranda bir artış olmuyor.

Her dağıtım şirketi, her fiyat artışında cebinden o artış kadar bedeli tekrar sermaye olarak o işletmeye koymak zorunda. Bu, sektördeki oyuncuların, dağıtım firmaları ve bayilerin kesinlikle aleyhine oluşan bir durumdur. Mevcut kar marjlarıyla bayiler ve dağıtım firmalarının uzun süre bu hizmeti aynı kalitede sürdürebilmeleri mümkün gözükmüyor. Şu anda zaten zarar ettiği için bayisini kapatanlar var. Böyle giderse bu devam eder. Aslında hükümet yetkililerinin de desteklediği, bayiyi aradan çıkarıp dağıtım şirketlerinin kendi istasyonlarını kurması gibi bir model vardı, o model de çöktü ve o firma maalesef battı.''