BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Belediyeler 2. tur seçimlere gidiyor

Kosova Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Valdete Daka, ülkenin çoğu belediyelerinde, ikinci tur seçimlere gidileceğini belirtti. <br/>Kosova Me...

Abone ol

Kosova Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Valdete Daka, ülkenin çoğu belediyelerinde, ikinci tur seçimlere gidileceğini belirtti.
Kosova Merkez Seçim Komisyonu (KQZ) 3 Kasım tarihinde ülkede düzenlenen belediye seçimlerinin kesin olmayan sonuçlarını açıkladı. Merkez Seçim Komisyonu’nun düzenlediği basın toplantısında belediye başkanları ile belediye meclis üyelerinin belirlenmesine yönelik seçimlerin tahmini sonuçları açıklandı. Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Valdete Daka, sayı vermesine rağmen, Kosova’nın çoğu belediyelerinde, ikinci tur seçimlere gidileceğini belirtti. İkinci turun sonunda belediye başkanlarını seçecek olan belediye sayısının 28 olduğu tahmin ediliyor.
Komisyonun ibaret olduğu 11 üyenin katıldığı basın toplantısında, resmi olmayan seçim sonuçlarının, Sırpların çoğunlukta olduğu Kosova’nın kuzeyindeki 4 belediyeyi kapsamadığı belirtildi.
Basın toplantısında ülkenin kuzeyinde olaylı geçen ve seçimlere gölge düşüren gelişmelerin ardından 4 Sırp belediyesindeki oy sandıklarının akıbeti, basın mensuplarının yanıt aradığı en önemli soru oldu.
Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Valdete Daka, kuzeydeki 4 belediyede seçim merkezlerinden alınan oy sandıklarının Priştine’ye getirildiğini ve işleme alındığını belirtti, ancak, Sırpların yoğun olarak yaşadığı Mitroviça’nın kuzey bölümünde seçim merkezi olan bir ilköğretim okuluna maskeli kişiler tarafından düzenlenen saldırı esnasında 3 seçim yerindeki oy sandıklarının akıbeti ile ilgili olarak net cevap vermedi.

O İDDİALARI YANITSIZ BIRAKTI
Daka, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) gözlemcilerinin, oy sandıklarını olay yerinden alamadıkları ve büyük bir olasılıkla saldırı sırasında imha edildiği yolundaki iddiaları da cevapsız bıraktı.
Daka, Kosova’nın kuzeyinde seçimleri örgütleyen kurumları değil, seçimlerde güvenliği sağlamakla mükellef olan kurumları, saldırıları önlememekle suçladı. Ülkenin kuzeyi hariç, seçimlerin Kosova genelinde başarıyla gerçekleştiğini değerlendiren Valdete Daka, “ Seçimlere katılım beklendiğinden yoğundu. Seçimlerde 820 bin Kosovalı oy kullandı. Bu sayıya dış ülkelerde yaşayan Kosovalılar dahil değildir” dedi.
Kosova’da 1999 yılından bu yana ilk defa ülkenin tamamında seçimler düzenlendi. Seçimlere Kosova’da yaşayan tüm etnik toplulukların katılımı, tarihi bir gelişme olarak nitelendi. Seçimleri engellemek için Kosova’nın kuzeyinde maskeli aşırıcı Sırp gruplarının saldırılarına rağmen, 14 yıl seçimleri boykot eden Sırpların sandık başına gitmiş olmasının , Kosova’nın özgür seçimlerin örgütlenmesi açısından olgunluk sınavından geçtiği değerlendirildi.
(İHA)