BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,87
ALTIN 2.439,59
HABER /  POLİTİKA

Bekir Bozdağ'dan Sincar açıklaması

Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ basın toplantısı düzenledi. Bozdağ, gazetecilerin Sincar'daki son durum hakkındaki sorularını cevapladı.

Abone ol

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, Sincar konusunda teröristlerin, başka isimlerle gizlenmelerine Türkiye'nin müsaade etmeyeceğini söyledi. Zeytin Dalı Harekatı'nda bugüne kadar 3 bin 755 teröristin etkisiz hale getirildiğini belirten Bozdağ, 332 bölgenin de kontrol altına alındığını açıkladı. 

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, Çankaya Köşkü'nde, Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında yapılan Bakanlar Kurulu Toplantısı devam ederken açıklamalarda bulundu, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bozdağ, 20 Ocak'ta başlayan Zeytin Dalı Harekatı'nın planlandığı gibi başarılı bir şekilde ilerlediğini, harekatta önemli başarılara imza atıldığını ifade etti.

Harekatın başladığı günden bugüne kadar 49 Mehmetçik'in şehit düştüğünü, 208 Mehmetçik'in yaralandığını belirten Bozdağ, Afrin bölgesinden teröristlerce Türkiye sınırlarına gerçekleştirilen saldırılarda 7 sivil vatandaşın şehit olduğunu, 125 sivil vatandaşın yaralandığını kaydetti.

Şehitlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa dileyen Bozdağ, "Zeytin Dalı Harekatı'nda PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütü mensubu 3755 terörist etkisiz hale getirilmiştir. 282'si köy, 50'si kritik nokta olmak üzere 332 bölge kontrol altına alınmıştır. Kontrol altına alınan toplam alan yaklaşık 2 bin kilometrekaredir." diye konuştu.

AVUSTURYA BAŞBAKANI KURZ'A YANIT

Bir basın mensubunun, Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz'un "Türkiye ile üyelik müzakerelerinin sonlandırılması gerektiği" şeklindeki sözlerini anımsatması üzerine Bozdağ, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Geçmişte de Sayın Kurz gibi Türkiye'yi bu yoldan vazgeçirmek için konuşan başbakanlar, cumhurbaşkanları, bakanlar oldu ama şu anda onların hiçbiri ülkelerinin yönetiminde değil ama Türkiye varlığını devam ettiriyor, AB-Türkiye süreci de varlığını devam ettiriyor."

"BEKLENTİMİZ TERÖRİSTLERİN TAMAMEN SİNCAR'I TERK ETMESİ"

Bozdağ, PKK'nın Sincar'dan çekildiği iddialarıyla ilgili son durumun ne olduğu yönündeki bir soru üzerine ise şu bilgileri verdi:

"Terör örgütünün Sincar'dan çekildiği izlenimini uyandırmak için farklı üniforma, flama veya bayrak adında bez parçalarının altına veya başka bir isim altına gizlenerek bölgede varlığını devam ettirmesini de Türkiye olarak kabul etmemiz mümkün değildir. Bizim burada beklentimiz, isteğimiz teröristlerin üniforma değiştirerek bölgede kalması değil veya flama değiştirerek bölgede kalması değil ya da başka ad altında bölgede varlığını devam ettirmesi değil, teröristlerin tamamen Sincar'ı terk etmesidir, oradan uzaklaştırılmadır. Umarız ki Irak ordusu Türkiye'nin bu beklentisi doğrultusunda orada teröristlerin farklı üniforma, unvan, flama, bez parçası veya da isim adı altında bölgede varlığını devam ettirmesine izin vermez. Eğer böyle bir şey olursa Türkiye o zaman gerekeni yapmakta tereddüt etmez. Biz arzu ediyoruz ki dost ve kardeş ülke Irak, Türkiye'ye ihtiyaç duymadan buradaki terör unsurlarını tamamen temizlesin."

ÇİFTLİK BANK SORUŞTURMASI

Bir basın mensubunun, "Çiftlik Bank mağduriyeti Bakanlar Kurulu'nda gündeme geldi mi?" sorusu üzerine Bozdağ, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın 6 Ekim 2017'de gelen ihbar ve şikayetler üzerine Çiftlik Bank konusunu soruşturduğunu, soruşturma raporlarının İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusu olarak gönderildiğini belirtti.

Bozdağ, yapılan usulsüzlüklerin ve haksızlıkların görüldüğünü bu çerçevede ilgililer hakkında da suç duyurusunda bulunulduğunu anlattı.

Geyve Cumhuriyet Başsavcılığı'nın da soruşturma başlattığını, yürütülen soruşturma çerçevesinde 6 kişinin kırmızı bültenle aranması için yakalama kararı çıkarıldığını ifade eden Bozdağ, "Mehmet Aydın isimli dolandırıcılıkla suçlanan kişi başta olmak üzere 6 kişi için Adalet Bakanlığı kırmızı bülten çıkartılması için konuyu İçişleri Bakanlığına göndermiş ve bunlarla ilgili kırmızı bülten çıkarılmıştır." diye konuştu.

Bunlardan Osman Nuri Kaya isimli şahsın Türkiye'nin talebi üzerine Uruguay'da, iade edilmek üzere geçici tutuklama talebinin yerine getirildiğini ve tutuklandığını kaydeden Bozdağ, Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 24 Mart tarihinde aldığı kararla Çiftlik Bank'a yönelik yürütülen soruşturma kapsamında 16 şüpheli ile sistemde işlem yapan 3 firmanın mal varlığına ve sistemden elde edilen 3 milyon 90 bin liraya el konulması konusunda talepte bulunduğunu vurguladı.

Bekir Bozdağ, ilgili Sulh Ceza Hakimliği'nin de bu talebi kabul ettiği ve yargı yoluyla bunlara el konulduğu bilgisini verdi.