BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  SAĞLIK

Bebeklerin yatış pozisyonu

Bebeklerin yatış pozisyonu ve yataklarının uygun olmaması ölüm vakalarını artırıyor.

Abone ol Gebelik sırasında sigara ve alkol kullanımının yanısıra bebeklerin yatış pozisyonu ve yataklarının uygun olmaması da ani bebek ölümlerinin nedenleri arasında yer alıyor.

Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü, hiçbir sağlık sorunu olmayan bir bebeğin açıklanamayan bir nedenle hayatını kaybetmesinin, 'ani bebek ölümü' olarak tanımlandığını açıkladı.
 
Ani bebek ölümleri, gelişmiş ülkelerde 1-12 aylık bebekler arasında en sık görülen ölüm nedeni. Bu ölümlerin yüzde 95'ine ise ilk altı ay içinde rastlanıyor.
 
Bebeklerin yatış pozisyonunun öneminin vurgulandığı açıklamada ilk bir yaş, özellikle de ilk altı ayda bebeklerin yüz üstü yatırılmaması önerildi. 
 
Uykuda dönme ihtimali nedeniyle yan yatış pozisyonunun da uygun olmadığı kaydedilerek, bu pozisyonun tercih edilmesi halinde, yüzüstü pozisyona dönüş olasılığının azaltılması için altta kalan kolun öne getirilmesi tavsiye edildi.
 
Yatak ve karyola uyumu önemli
 
Açıklamada, ani bebek ölümlerinin yüzde 30'unun bebeklerin uygun olmayan yerlerde yatırılması sonucu meydana geldiği de belirtildi:
 
''Bebekleri yumuşak yatak, yastık ve yorgan gibi yüzeylere yatırmayın.Yatak ve karyola uyumlu olmalıdır.
 
Yatak-karyola arasında bir parmak ya da 2 santimetreden daha fazla aralık olmamalıdır. Karyola parmaklıkları arasında 2 parmak ya da 5 santimetreden daha fazla mesafe bulunmamalıdır''
 
Bebek yataklarının çarşaflarının gergin ve temiz olması, battaniye veya örtülerin yatağın altına sıkıca yerleştirilmesi ve bebeğin göğsüne kadar örtülmesi de gerekiyor. 
 
Bebeğin emzik veya biberonla uyumasına izin verilmemesi de belirtilen açıklamada, çok kalın kıyafetler ve kundaklanmanın tercih edilmemesi önerildi.
 
Oda sıcaklığı yaz-kış 24 derece
 
Açıklamada, ''bebeğinizi mevsim şartlarına uygun olarak giydirin, kundak yapmayın, aşırı sıcak ve soğuktan koruyun. Bebeğinizin bulunduğu odanın sıcaklığının yaz-kış 24 derece olmasını sağlayın'' denildi.  
 
Bebeklerin boğulma tehlikesi nedeniyle anne ve babayla aynı yatakta uyumasının sakıncalı olduğu da kaydedildi.
 
Erkek çocuklarda daha sık görülüyor
 
Açıklamaya göre erkek çocuklarda daha sık görülen ani bebek ölümlerinin risk faktörleri arasında, gebelik sırasında ve bebeğin odasında sigara içilmesi ilk sırada yer alıyor.
 
Gebelik sırasında sigara içilmesinin ani bebek ölümü riskini dört kat artırdığına da değinildi:
 
''Hamilelikte sigara içilmesi, erken doğum ve düşük doğum ağırlıklı bebek riskini de beraberinde getirmektedir. Bu nedenle anne adayları hamilelikleri süresince sigaradan aktif veya pasif içici olarak kesinlikle uzak durmalı, doğum sonrası da bebeklerini sigara dumanından tümüyle uzak tutmalıdır.'' 
 
Gebelikte alkol kullanımının da ani bebek ölümleri açısından risk faktörü olduğu belirtildi. 
 
Gebelik yaşının da ani bebek ölümleri ile ilgili olduğu beliritlerek 20 yaşın altındaki hamileliklerin risk oluşturduğu açıklandı. İki doğum arasında ise en az iki yıl olması gerekiyor.