BIST 9.916
DOLAR 32,53
EURO 34,90
ALTIN 2.437,62
HABER /  GÜNCEL

BDP'liler Trabzon'a gitseydi bunlar olurdu

Trabzon'a gidip halkın nabzını tutan Milliyet yazarı Ruşen Çakır BDP'nin geziyi iptal kararı için isabet olmuş dedi

Abone ol

BDP’lilerin Karadeniz gezisi, Sinop ve Samsun’daki olaylar yüzünden iptal oldu. Bu illerden sonra Trabzon vardı ama bu geziyi gerçekleştiremediler. Milliyet yazarı Ruşen Çakır BDP'lilerin Karadeniz ziyaretini sormak için Trabzon'a gitti. Sonuç ise "Trabzon direkten dönmüş, yani heyetin iptal kararı isabetli olmuş" oldu.

BDP’li milletvekillerinin de yer aldığı Halkların Demokratik Kongresi (HDK) heyeti Pazartesi günü Sinop’ta, Salı günüyse Samsun’da saldırıya uğradı.

İşte Trabzon'dan izlenimler;

Heyet güvenlik gerekçesiyle Çarşamba günü Trabzon’da yapılması düşünülen etkinlikleri iptal etti. Biz de Perşembe Trabzon’a gittik, heyetin faaliyetlerine katılacaklarla, tasvip etmedikleri bu geziyi uzaktan izleyecek bazı yerel siyasetçilerle, milletvekillerini protesto edeceklerini söyleyen bazı gençlerle ve kentte herhangi bir tatsızlık yaşanmamasından birinci derecede sorumlu olan güvenlik güçlerininin yetkilileriyle görüştük. Siyasi olarak birbirlerinden epey farklı, hatta zıt kişilerin “gelselerdi kesin olay çıkardı” noktasına varmalarının birkaç sebebi olduğunu gözledik.

TRABZON'DA MİLLİYETÇİ HAREKET

Trabzon’da “milliyetçi tepki” denince akla gençler, gençler denince taraftar grupları, taraftar grupları denince de 61 Gençlik Trabzonspor Taraftarlar Derneği geliyor. 2004’te kurulan derneğin başında 34 yaşındaki Özgür Özal var. Özal, köpükler saçarak konuşan fanatik bir milliyetçi, bir holigan değil. Neyi nasıl söylediğini iyi bilen, kendisini çok hızlı ve özlü ifade eden, tüm bunları yaparken de duruşundan taviz vermeyen etkileyici biri.

GELMEMELERİ ÇOK İYİ OLDU

- BDP’liler gelmeseydi ne olurdu?

BDP’lilerin niyetlerini samimi bulmadık, gelmemelerini istedik. Şükürler olsun ki gelmediler.

- Neden?

Gerilim yaratırdı. Çünkü onları terör örgütünün temsilcileri olarak gördük. Onların gelmesinin Trabzon’a neler verip Trabzon’dan neler alacağının muhasebesini yaptık ve gelmemelerinin daha iyi olacağı sonucuna vardık.

- O zaman hükümetin İmralı görüşmelerine de mi karşısınız?

Öcalan görüşmeleriyle bunların ziyareti ayrı şeyler. Buraya gelmelerinin çözüme hiçbir katkısı olmazdı. Tepki çekeceklerini yüzde 100 biliyorlardı. Dinleyecek kitle olmamasına rağmen niye gelip neyi anlatacaklardı? Amaçları ortamı germekti. Gelselerdi her şartta BDP/PKK kazanacaktı. Olaysız geçseydi reklamları olacaktı. Olay olsaydı ‘Bakın herkes her yere gidiyor ama bizi bırakmıyorlar’ diyeceklerdi.

- Geziye Trabzon’dan başlamış olsalardı ne olurdu?

Çok şey olurdu. Herhalde havaalanından buraya gelemezlerdi.

- Niye illa protesto?

Çünkü tepki verilmesi hiçbir şey olmamasından daha iyidir.

ESKİSİ KADAR GAZA GELMİYORUZ

61 Gençlik Trabzonspor Taraftarlar Derneği’nin başkanı Özgür Özal’ın, “Birileri sizleri kullanıyor olabilir mi?” sorusuna verdiği yanıt çarpıcı:

Biz Trabzonlu gençler bir anda tepki veren bir kitleyiz. Dolayısıyla birileri tarafından kullanılabiliriz. Bazı durumlarda kendimize ‘Bunu biz mi yaptık, yoksa kullanıldık mı?’ diye sorduğumuz olmuştur. Ama şunu söyleyebilirim: Eskisi gibi gaza gelmiyoruz. Aklıselimle, ılımlı davranmaya özen gösteriyoruz. Bir de kimler tarafından, hangi şartlarda arandığımızı iyi biliyoruz.