BIST 10.046
DOLAR 32,52
EURO 34,76
ALTIN 2.405,36
HABER /  GÜNCEL

Apo BDP aracılığıyla PKK'dan bakın ne istedi?

BDP'li heyetin İmralı ziyareti sonrası Öcalan'ın örgütten süresiz ateşkes istediği iddia edildi. İşte Öcalan'ın verdiği o mesajlar...

Abone ol

BDP Heyeti adına Abdullah Öcalan'la Altan Tan, Sırrı Süreyya Önder ve Pervin Buldan görüştü. Bu isimler dışında masada MİT'ten yetkililer de sürecin içerisinde yer aldı.

İmralı’ya hediye olarak tespih ve kalem götüren BDP heyeti, Öcalan’ın “Umarım PKK’nın elindeki tutsaklar en kısa zamanda ailelerine kavuşurlar” mesajıyla döndü.

BDP Milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder, Pervin Buldan ve Altan Tan “barış süreci” kapsamında terör örgütü PKK’nın elebaşısı Abdullah Öcalan ile görüşmek için İmralı’ya gitti. Öcalan ile ikinci görüşmeyi yapan BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan ile milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder ve Altan Tan, saat 09.15’te Buldan’ın “030” plakalı resmi makam aracı ile İstanbul’daki Ataköy Marina’ya geldi. Heyet, 09.30’da Kıyı Emniyeti’ne ait KEGM 4 botuyla İmralı’ya gitti.

ÖCALAN'IN SELAMLARINI İLETTİ

Heyet saat 18.10’da Ataköy’e döndü. Heyet adına açıklamayı Pervin Buldan yaptı. Buldan, Abdullah Öcalan’ın “Basına emeklerine duyduğum saygıdan dolayı selamlarımı iletiyorum” dediğini belirterek, şu mesajları aktardı:

Bu görüşme tarihi bir adımdır. Tarihi bir süreç yaşıyoruz. Bütün taraflar bu süreçte çok dikkatli ve duyarlı olmalıdır. Devletin elinde tutsaklar var. PKK’nın da elinde tutsaklar var. PKK tutsaklara iyi davranmalı. Umarım en kısa zamanda ailelerine kavuşurlar. Değerli basın mensupları bütün açıklamaları, görüşme notlarını eşbaşkanlarımız zamanı gelince sizlerle paylaşacaktır.”

21 MART VURGUSU

Timeturk'ten Nevzat Çiçek'in Diyarbakır'da BDP'li, BDP'ye yakın kaynaklar ve resmi yetkililerden aldığı bilgilere göre;

Öncelikle Öcalan'ın genel olarak sürecin sekteye uğramaması noktasında çok dikkatli olunması gerektiği, mesajların bir bütün verilmesi ve provokasyondan, toplumu gerginleştirecek olan açıklamalardan uzak durulması noktasında heyetle bir görüş alışverişinde bulunulduğu ifade edildi. Öcalan bu noktada çok dikkatli olunmasını istedi. 21 Mart Newroz tarihine özel vurgu yapıldı.

AVRUPA VE KANDİL'LE İLETİŞİM SÜRMELİ

Öcalan'ın farklı mektuplar yazıp muhattaplarına gönderdiği ile ilgili çeşitli değirlendirmeler yapılsa da bu konuda henüz net bir bilgi ifade edilmedi ancak daha önce yazılan mektupların bir bütün olarak Kandil'e gönderildiği, Türkiye koordinasyonu ile bilgi paylaşımı yapıldığı ve bir kısmının da medya ile paylaşıldığı vurgulanarak, Öcalan'ın Avrupa ve Kandil'le iletişimi açık tutmaya çalıştığı belirtildi. Öcalan'ın Başbakan Erdoğan'dan, Abdullah Gül'e kadar farklı mektupların yakın zamanda gönderdiği ifade edildi ve mektupların direkt muhataplarına ulaştırılması noktasında hassas davrandığı ifade ediliyor.

Öcalan'ın çözüm süreci ile ilgili olarak bir yol haritası hazırladığı ve bir takvim çerçevesinde hareket ettiği, atılan bazı adımlara karşılık 4. yargı paketi başta olmak üzere bir takım değişikliklerin de bu adımlara paralel biçimde gideceği net bir biçimde ifade edildi.

ATEŞKES İLAN EDİLECEK

Öcalan tarafından dile getirilen ve önümüzdeki günlerde açıklanacak olan "süresiz ateşkes" bir başka ifadeyle eylemsizlik kararı sonrasında sınır dışına çekilme ile ilgili yeni bir çağrının yapılıp yapılmayacağı atılacak olan adımlara bağlı olacak. Bu noktada ordudan operasyon yapmaması PKK tarafından istenmeyecek ve dile getirilmeyecek, Başbakan Erdoğan'ın "Operasyon yapmayız" sözü esas alınacak ve bu hatırlatılacak.

Öcalan tarafından süresiz ateşkes isteği şuan muhataplarına iletiliyor ve bir kaç gün içerisinde de PKK tarafından süresiz ateşkesin dünya kamuoyu ile paylaşılacağı belirtiliyor

REHİN ALINAN KİŞİLER SERBEST BIRAKILACAK

Öte taraftan PKK elindeki tutsaklarla ilgili KCK davasında Fırat Anlı başta olmak üzere serbest bırakılanların yarattığı olumlu havanın PKK tarafından da desteklenmesi noktasındaki çağrı ile birlikte, PKK tarafından alıkonan kaymakam, asker gibi kişilerin yakın bir zamanda insan hakları örgütlerine temsil edileceği belirtiliyor. Öcalan'ın bu konuda istekçi olduğu ifade ediliyor.