BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

BDP’den ’ölüm orucu’ anması

BDP İstanbul İl Başkanlığı, 1982 yılında Diyarbakır Cezaevi’nde ölüm oruçlarında hayatını kaybedenleri anmak için Taksim Tünel’de basın açık...

Abone ol

BDP İstanbul İl Başkanlığı, 1982 yılında Diyarbakır Cezaevi’nde ölüm oruçlarında hayatını kaybedenleri anmak için Taksim Tünel’de basın açıklaması yaptı. Grubun İstiklal Caddesi’nde yapmak istediği yürüyüşe ise polis, yasal olmadığı gerekçesiyle izin vermedi.
BDP İstanbul İl Başkanlığı, 1982 yılında Diyarbakır Cezaevi’nde tutukluyken örüm orucu sonrası hayatını kaybeden Kemal Pir, Hayri Durmuş, Akif Yılmaz ve Ali Çiçek‘i anmak için Taksim Tünel’de basın açıklaması yaptı. Partililerin İstiklal Caddesi’nde yapma istedikleri yürüyüşe ise polis, yasal olmadığı gerekçesiyle izin vermedi. Eyleme, BDP İstanbul İl Eş Başkanı Asiye Kolçak ve BDP Merkez Yönetme Kurulu üyeleri de katıldı.

ÖLÜM ORUCUNDA HAYATINI KAYBEDENLER İÇİN ANMA
Partililer adına yapılan basın açıklamasında, “31 sene önce 14 Temmuz’da 12 Eylül faşizminin baskı, zulüm, inkar ve imha politikalarına karşı Diyarbakır zindanlarında ölüm orucu başlatarak yaşamını kaybeden Kemal Pir, Hayri Durmuş, Akif Yılmaz, Ali Çiçek’i anmak için burada bulunuyoruz. 12 Eylül faşizmi toplumun üzerinden bir cendere gibi, toplumu kuşatarak sindirmiş gibi geçmiş, on binlerce insanı cezaevlerine doldurmuş, işkence tezgahlarından geçirmiş, tüm demokratik hak ve özgürlükleri askıya almış, siyasi partileri kapatmış, sendikaları ve tüm STK’ları kapatarak sessiz ve suskun bir toplum yaratmayı hedeflemiştir” ifadelerine yer verildi.

’’30 YILLIK SAVAŞ POLİTİKALARINDAN TOPLUM DERİNDEN ETKİLENDİ’’
Açıklama, şöyle devam etti: “Türkiye 30 yıllık kesintisiz devam eden savaş politikalarından büyük bir yıkım yaşadı. Toplumun bütün kesimleri en başta Kürtler daha ağır şartlarda yaşamak üzere bu savaş politikalarından derinden etkilendi. Bugün gelinen bu noktada Türkiye toplumu bir bütün demokratik çözüm ve barışı kalıcı bir şekilde sağlanması konusunda büyük bir umut taşıyorken bugün burada karşı karşıya kaldığımız tablo bu umutlara gölge düşüren, kıran bir uygulamadır. Eğer Türkiye’de de yeni dönem demokratik çözüm temelinde geliştirilmek isteniyorsa, her şeyden önce demokratik siyaset önündeki engel ve yasaklamaların kaldırılması gerekiyor.” BDP’li grup, burada yapılan basın açıklamasının ardından olaysız şekilde dağıldı.
(İHA)