BIST 10.277
DOLAR 32,28
EURO 34,77
ALTIN 2.402,99
HABER /  GÜNCEL

BDP'den Nevruz açıklaması

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş Nevruz'un Türkiye'nin hiçbir yerinde yasaklanmadığını söyledi.

Abone ol

İçişleri Bakanı Beşir Atalay'la yaptığı toplantının ardında basın mensuplarının karşısına çıkan BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Türkiye'nin hiçbir yerinde Nevruz'un yasaklanmayacağını, izin verilen yerlerde yapılacağını söyledi. Demirtaş, İzmir'le ilgili bir sıkıntının olduğunu ancak bunun da aşılacağını belirtti.

BDP Genel Başkanı Demirtaş, Meclis'te DSP Genel Başkanı Masum Türker ve eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk'le bir görüşme yaptı. Görüşmede Türker ve Türk, DSP'nin hazırladığı Anayasa değişikliği taslağı ve seçim barajının düşürülmesi yönündeki kanun teklifi hakkında Demirtaş'a bilgi verdi. Görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan BDP lideri Demirtaş, İstanbul Büyükşehir Belediyespor-Diyarbakırspor maçında yaşanan olayların ardından Diyarbakırspor'un küme düşürülmesinin gündeme geldiğinin hatırlatılması üzerine bugüne kadar bu konuda herhangi bir açıklama yapmamaya dikkat ettiklerini ve ısrarla 'siyaset spora, spor siyasete karışmasın' diye özenli davrandıklarını anlattı. Demirtaş, gelinen noktada Diyarbakırspor'un içine düşürüldüğü durumun son derece üzüntü verici, bunun da ötesinde kaygı verici olduğunu ifade etti. Bugün yaşanan atmosferin bir anda oluşmadığını herkesin görmesi gerektiğini belirten Demirtaş, Diyarbakırspor'a çok uzun yıllardır haksızlık yapıldığını, Diyarbakır halkının Kürt kimliği nedeniyle ayrımcılık yapıldığını öne sürdü. Bunu spor camiasının çeşitli nedenlerle defalarca ifade ettiğini kaydeden Demirtaş, bugün Diyarbakırspor taraftarının ruh halinin geçmişini iyi düşünmek gerektiğini belirtti. Demirtaş şunları söyledi:

"Eğer Futbol Federasyonu Türkiye'de sporun teknik bir iş olmadığı, aynı zamanda barışa, kardeşliğe, toplumsal uzlaşmaya da hizmet etmesi gerekliliğinden hareket edecekse bence Diyarbakırspor hakkında ağır kararlar almamalıdır.

Şüphesiz ki sahalarda meydana gelen şiddet olayları tasvip edilmez, bunun bir yaptırımı olmalıdır. Ama Futbol Federasyonu, Diyarbakırspor'u bugüne kadar maruz kalmış olduğu haksızlıklar nedeniyle bu noktaya getiren durumu daha da ağırlaştıracak bir noktaya götürmemelidir.

Nihayetinde belki bu konudaki mevzuat açık olabilir, durumu tariflemiş olabilir ama yasalar ve alınan kararlar toplumsal barışa hizmet etmek durumundadır. Biz Diyarbakırspor'un 1. Lig'de kalarak mücadele etmesini önemsiyoruz. Kendi hakkıyla, çalışarak, çabalayarak, taraftarının desteğiyle, futbolcularının, teknik adamlarının becerisiyle 1. Lig'de kalabilmelidir. Futbol Federasyonu da bu şansı Diyarbakırspor'a tanımalıdır. Diyarbakırspor 1. Lig takımı olarak gücünü, yerini koruyabilmelidir."

BDP olarak bugüne kadar Diyarbakırspor konusunda hassas davrandıklarını kaydeden Demirtaş, hiçbir yönlendirme yapmadıklarını ve bu saatten sonra da yapmayacaklarını söyledi. Gelinen noktada Diyarbakırspor'a ciddi haksızlıklar yapıldığını gördüklerini ifade eden Demirtaş, Diyarbakırspor şahsında Diyarbakır halkına bazı yorumcular tarafından hakarete varan ifadeler kullandığını öne sürdü. Demirtaş, "Diyarbakır halkına veya Türkiye'nin başka bir şehrinin halkına hakaret etmek hiç kimsenin haddi değildir.

Özellikle yorumcular ve bazı siyasetçilerin bu dili kullandığını gördüğümüzde üzülüyoruz. O hakaretvari yorumları öncelikle bir Diyarbakır Milletvekili olarak ben kendilerine iade ediyorum. Kimse Diyarbakırlılarla ilgili, maçlarda olaylar çıktı diye bu şekilde hakaret cümleleri telaffuz edemez. Herkes bu konuda haddini bilmeli ve dikkatli konuşmalıdır. Spor barışa ve kardeşliğe hizmet etsin. Diyarbakırspor da bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da barışa hizmet edecek bir faaliyet içinde olsun istiyoruz" şeklinde konuştu.

Demirtaş, 'Provokasyon ihtimali var mı?' sorusu üzerine şunları kaydetti:

"Provokasyon ihtimali varsa veya provokasyon yaşanmışsa bundan birinci derecede, güvenlikten sorumlu olan kurumlar sorumludur. Sonuçta o sahanın güvenliği Diyarbakırspor yönetimi tarafından sağlanmıyor. Orada emniyet güçleri ve stadyumun özel güvenliği birlikte güvenliği sağlıyorlar. Varsa provokasyon ortaya çıkarsınlar ama ortada bir şey yokken ille de 'provokasyon olmuş, birileri ortalığı karıştırmış' diyerek durumu havada bırakmanın anlamı yok. Olabilir, birileri yapmış olabilir ama bu söylenti ve dedikodu düzeyinden çıkmalıdır. Provokatörler varsa ortaya çıkarılmalıdır, yoksa da taraftarın ruh haliyle meydana gelmiş olaylar olarak tespit edilmeli ve bunun gereği yapılmalı, bunun önlemi alınmalıdır."

Diyarbakırspor taraftarının uzun yıllar haksızlıklara maruz kalmasına
rağmen metanetini, sabrını korumuş bir taraftar kitlesi olduğunu belirten Demirtaş, "Bu saatten sonra da takımlarına zarar verecek, kentin spor aktivitelerine zarar verecek bir tutum içinde olmamalarını dilerim. Sağduyuyla hareket etmeliler. Kendilerine yönelik haksız tahrikler olmuş olabilir ama Diyarbakırspor'un geleceği açısından daha dikkatli olmaları gerekir."

Demirtaş, Nevruz kutlamalarına ilişkin bir soru üzerine ise bu konuda teşkilatlara bir genelge gönderdiklerini, bugün de İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile yüz yüze bir görüşme yaparak hazırlıklarını paylaşacaklarını ifade etti. Türkiye'de bugüne kadar Nevruz'un bir sendrom halinde kutlanageldiğini kaydeden Demirtaş, "Artık böyle olsun istemiyoruz. Nevruz'da hiçbir sıkıntı yaşansın istemiyoruz. Bizim de tedbirlerimiz, hazırlıklarımız bu yönde. Umut ediyorum ki hükümetin de yaklaşımı bu yönde olacak veTürkiye'nin hiçbir yerinde en küçük bir sorun yaşanmadan Nevruz, Ortadoğu halklarının ortak bayramı olarak kutlanacak. Bütün çabamız bu yönde olacak" şeklinde konuştu.
Demirtaş, 'Genelgede teşkilatlarınıza hangi uyarılarda bulundunuz?' sorusuna şu karşılığı verdi:
"Herhangi bir olay çıkmaması için dikkatli olunması, olası provokasyonlara karşı duyarlı hareket edilmesi ve organizasyonların da bu çerçevede yapılması, en büyük kitlesel kutlamalar ama en olaysız, en az sıkıntılı kutlamalar yapılması konusunda teşkilatlarımızı uyardık."