BIST 10.209
DOLAR 32,40
EURO 34,85
ALTIN 2.397,63
HABER /  POLİTİKA

BDP'den ilk açıklama!

Paris'te 3 kadın PKK'lının öldürülmesinin ardından olayla ilgili bir kişinin tutuklanması BDP cephesinde nasıl değerlendirildi. BDP'li Hasip Kaplan ve İdris Baluken İnternethaber'e değerlendirdi.

Abone ol

NESRİN YILMAZ/İNTERNETHABER-ANKARA- Paris cinayetinin arkasından örgüte yakın bir isim çıktı. Olayın görüntülerini izleyen Fransız polisinin göz altına aldığı Ömer Güney katil zanlısı olarak şu an tutuklu. Peki bu olay bir örgüt içi hesaplaşma mı? BDP milletvekilleri Hasip Kaplan ve İdris Baluken İnternethaber'e konuştu.

İdris Baluken bu olayın daha henüz sonuçlanmadığını ve beklenmesi gerektiğini söyledi.

OLAY DIŞ GÜÇLERİN İŞİ DEĞİL

"Örgüt içi hesaplaşma olduğunu belirten bir şey yok. Bizim ilk günden beri bazı kuşkularımız vardı, bu kuşkularımızı sorgulamanın sağlıklı yürütülmesi için dillendirmemiştik ama o dönem en büyük sorumluluğun Fransız ve Türkiye hükümetinde olduğunu söylemiştik. Bu katliamın bütün yönleriyle açıklığa kavuşturlup kamuoyuna açıklanması ile ilgili sorumluluk yerine getirilmediği sürece de bu şüphelerin sorumluluğu devam edecek. Hükümet yetkilileri ilk dakikadan itibaren bunun örgüt içi hesaplaşma olduğunu söylemişlerdi. Dolayısıyla o dönem düşündüğümüz olasılıklardan biri de Fransız derin devleti ve Türkiye derin devletinin ortak bir organizasyonu ve muhtemelen böyle bir planlamayla düşünülmüş olup bilinçli olarak bazı Kürt tetikçilerin kullanılması ihtimalidir. Diğer başka adreslere de işaret etmiştik, İran, Suriye ve rusya ile ilgili şüphelerimiz vardı. Soruşturmanın bu aşamadaki ilerletiş şekli bizim kuşkularımızı artıyor. Bölge ülkelerinden İran, Suriye'den biri olmuş olsaydı kamuoyuna açıklanırdı."

TETİKÇİNİN KÜRT OLMASI ÖRGÜT İÇİNDEN OLDUĞU ANLAMINA GELMEZ

"Geriye bir ihtima kalıyor, bu ihtimal de dilelndirmediğimiz ama hükumet yetkililerinin açıklamalarından şüphelendiğimiz bir husus, Fransız anti terör birimi lle Türkiye'deki bazı derin yapılanmaların ortak bir operasyonu. Bunu örgüt içi infaz şeklinde yansıtmak için Kürt tetikçilerin kullanılması. Yakalanan kişinin kim olduğu hakkında bilgi sahibi değilim ama bu yönlü özel bir çaba var gibi geliyor bana. Dikkatleri farkıl noktalara çekmek gibi bir çaba var. Tetikçinin Kürt olması, bunun örgüt içi hesaplaşma teorisini doğrulamaz. Neticede bölgedeki 17 faili meçhulün tamamında Kürt tetikçiler kullanıldı. Bu olayd da böylesi bir planın devrede olduğunu düşünüyoruz."


"BDP milletvekili Hasip Kaplan sonucu beklemek gerektiğini ve çıkacak sonuca Trkiye'nin hazır olması gerektiğini söyledi.

DERNEKLERE HERKES ÜYE OLABİLİR

"Uluslararası bir ceza hukukçusu olarak şunu söylüyorum, ilk aşamada şüpheli ve deliller çerçevesinde tutuklanan biridir Ömer Güney. Bizde eskiden sorgu hakimleri vardı, bu aşamanın daha ilk safhasıdır bu. Bu olayda bu şahsın kimliğinin bulunması ve yasal bir derneğe üye olmuş olması onun PKK'li olduğunu göstermez. Bu derneklere herkes üye olabilir. Bu anlamda ve savcının açıkladığı bulgulara da baktığınız zaman tetikçinin şu an kaç kişi olduğunun araştırıldığını söylediler. Ancak burada en önemli konu görüntülerin hakimin önünde olduğudur.  Teknik delil bulgulaması yapılmıştır ve savcı bu doğrultuda ilk açıklamasını yapmıştır, bunu yaparken de dikkat ederseniz delil ifadesini kullanıyor. "

TÜRKİYE SONUCA HAZIR OLSUN

Bu aşamadan sonra avukatlar sürece müdahele edebilecek ve dosyanın tüm delillerine ulaşabilecektir ve bu aşamaya girebilecektir. Çok güçlü bir savunma yapacak bir avukat grubu bu olayı izliyor. Kesinlikle Fransız mahkemelerinde bu olayın aydınlığa kavuşturulması için önümüzdeki süreçte önemli ve çarpıcı gelişmeler bekliyoruz. Burada şu veya bu şekilde bir derneğe sızmış bir kişinin fotoğrafı önemli değildir. Fail olayın oluşuna göre birden fazladır ve beraber oldukları çevre ve tetiğin arkasınd aolan bir güç vardır ve bu aydınlığa kavuşturulacaktır. O zaman gerçekleri ve daha net fotoğrafı görebiliriz. Olaya böyle bakmak lazım. Çıkacak sonuca Türkiye hazır olmalıdır.